Зеленски призова още държавни лидери да отидат в Киев

Зеленски призова още държавни лидери да отидат в Киев

Зеленски призова още държавни лидери да отидат в Киев

„Каня всички приятели на Украйна да посетят Киев. Тук може да бъде опасно. Защото нашето небе все още не е затворено за руски ракети и самолети“, обяви в Telegram тази нощ украинският президент Володимир Зеленски след края на разговорите с трима европейски лидери, които лично посетиха Киев.

В изявление, разпространено от кабинета му, държавният глава благодари на премиерите, които вчера поеха към столицата на фона на обявения комендантски час и продължаващите обстрели.

Министър-председателите на Полша, Словения и Чехия са направили „страхотна смела, правилна и приятелска стъпка“ според Зеленски. Той обяви, че „с такива приятели, с такива държави, с такива съседи и партньори наистина ще можем да спечелим“.

„В момент, когато много посланици напуснаха Украйна заради пълномащабната инвазия на Русия, тези високопоставени лица, лидери на техните красиви независими европейски държави, не се страхуват от нищо“, каза президентът пред репортери след посещението на Матеуш Моравецки от Полша, Янез Янша от Словения и Петър Фиала от Чехия.

Заедно те са разговаряли за гаранции за сигурност за Украйна, засилване на санкциите срещу Русия и членството на Украйна в Европейския съюз. Страната подаде молба за членство на 28 февруари.

Снощи тримата лидери пристигнаха в Киев с влак по таен маршрут, а Фиала сподели и снимка, на която се вижда как той, Моравецки, Янша и полският вицепремиер Ярослав Качински разговарят, гледайки географска карта на път към Киев.

Украинският премиер Денис Шмигал, който също присъства на срещата, сподели кадри от разговора с тримата си колеги, а зад тях се вижда видеостена, на която пише: „Украйна защитава Европа и света“. Шмигал съобщи, че са обсъждали международната помощ и възстановяването на Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ