Зеленски: Русия е виновна за жертвите, но Западът е отговорен

Зеленски: Русия е виновна за жертвите, но Западът е отговорен

Зеленски: Русия е виновна за жертвите, но Западът е отговорен

Вината за всяка жертва в Украйна от въздушни атаки и в блокираните градове е на руската държава, но отговорността лежи на Запада. Това обяви в свое видео обръщение днес украинският президент Володимир Зеленски, чийто тон се изостри след отказа на НАТО да въведе зона, забранена за полети, над Украйна.

„Минаха 13 дни на обещания. 13 дни, в които ни се казва, че скоро ще има помощ в небето. Ще има самолети. Ще ни ги предадат… Вината за всяка смърт на всеки човек в Украйна от въздушните обстрели и в блокираните градове, разбира се, е на руската държава… Но отговорността за това лежи и на тези, които не могат от 13 дена да вземат очевидно необходими решения някъде на Запад, в кабинетите си“, обяви държавният глава.

По думите му Западът не е гарантирал защита на въздушното пространство на Украйна и не е спасил „градовете ни от въздушните обстрели“, въпреки че може.

 

„Унищожаваме окупантите, където можем. Навсякъде. Но има небе. Стотици руски крилати ракети, стотици бойни изтребители на окупаторите, стотици хеликоптери. Да, унищожаваме ги… но те все още имат достатъчно машини за сваляне“, коментира Зеленски.

В интервю за американската телевизия ABC, публикувано по-рано днес, той каза, че президентът на САЩ, Джо Байдън, със сигурност може да направи повече, за да помогне на Украйна. В скорошен разговор с него Зеленски е казал, че най-важното за страната му е подсигуряване на украинското небе.

В края на миналата седмица президентът на Украйна критикува лидерите от НАТО заради отказа за въвеждане на зона, забранена за полети. В свое обръщение той каза, че Западът е дал на Русия „зелена светлина“ да продължи да бомбардира градове и села.

В днешното си обръщение Зеленски коментира и ситуацията с осигуряване на хуманитарни коридори и спиране на огъня от Русия, за да бъдат евакуирани граждани в обстрелваните градове. По-рано днес Русия обяви, че в 9:00 ч. местно време отваря хуманитарни коридори и по някои от тях тръгнаха автобуси за евакуация, но по-късно украинските власти съобщиха, че руски сили опитват да саботират процеса на някои места, като извършват обстрели.

„Всички те (хуманитарните коридори – б.р.) не проработиха… И нямам повече време за чакане. Ние нямаме. Мариупол няма време да чака. Окупаторите са тези, които искат хората да умрат, не ние. Ние изпратихме колони с хуманитарна помощ за Мариупол“, каза Зеленски.

Той отказа да поздрави нацията за Деня на жената. „Днес просто не мога да ви кажа обичайните думи. Просто не мога да ви поздравя. Не мога, когато има толкова много жертви и скръб“, каза президентът.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ