Зеленски: Украйна ще се защитава

Зеленски: Украйна ще се защитава

Зеленски: Украйна ще се защитава

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му няма нужда от война, но допълни, че при атака нацията ще се защитава.

„Нямаме нужда от друга Студена война или кървава война, или хибридна война“, обяви държавният глава в обръщение, публикувано в официалния му профил във Facebook.

„Но ако бъдем атакувани военно, ако се опитат да отнемат свободата, живота ни, живота на децата ни, ние ще се защитим... Когато атакувате, ще видите нашите лица, а не нашите гърбове, нашите лица“, добави той, цитиран от CNN. Част от речта му беше на руски език.

 

 

Зеленски нарече войната „ужасно нещастие“ и поясни, че е готов да продължи дипломатическите преговори и заяви, че Украйна не представлява заплаха за Русия.

„Те казват, че Украйна може да представлява заплаха за Русия. Това не е било в миналото, нито е сега и няма да е в бъдеще“, предупреди президентът. По думите му неговото обръщение няма да бъде излъчено от руска телевизия, но „руският народ трябва да го гледа“ и „истината трябва да се знае“.

Зеленски е опитал да проведе телефонен разговор с Русия президент Владимир Путин, но резултатът бил „тишина“.

В Киев тази сутрин се чуват сирени, в друго обръщение по-късно украинският държавен глава обяви военно положение и призова хората да запазят спокойствие. „Русия нанесе удар по нашата военна инфраструктура и нашите гранични служители. В много градове на Украйна се чуха експлозии. Въвеждаме военно положение на цялата територия на страната ни. Преди минута имах разговор с президента Байдън. САЩ вече започнаха да обединяват международната подкрепа“, каза той.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ