Зеленски: Все още не виждаме изтегляне на руски военни

Зеленски: Все още не виждаме изтегляне на руски военни

Зеленски: Все още не виждаме изтегляне на руски военни

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че все още не вижда изтегляне на руски войски от пограничните райони близо до страната му, след като вчера военното министерство на Русия обяви частично изтегляне.

„Честно казано, ние реагираме на реалността, която имаме, и все още не виждаме оттегляне“, каза за „Би Би Си“ държавният глава и допълни, че смята, че „всички нормални хора очакват деескалация“.

Днес Зеленски посети военен полигон в Западна Украйна. По-рано през седмицата той обяви 16 февруари за Ден на единството в страната. Датата бе спрягана от американски служители като възможен вариант за руска инвазия.

„Що се отнася до заплахата, много пъти съм казвал, че сме спокойни за всякакви заплахи, защото помним, че всичко това не е започнало вчера. Това се случва от много години“, допълни президентът.

В съобщение от вчера Министерството на отбраната на Русия посочи, че войскови подразделения, участвали в учения близо до границата с Украйна, се завръщат в поделенията си. Междувременно до 20 февруари продължават и съвместните учения на територията на Беларус.

Американският президент Джо Байдън също изрази съмнения към намеренията на Русия, като коментира, че според САЩ те все още „не са потвърдени“. Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, видя почва за „предпазлив оптимизъм“ в изразеното вчера желание на руския президент Владимир Путин разрешаването на конфликта да продължи по пътя на дипломацията. Днес обаче беше по-скептичен с изказването си, че все още няма изтегляне на военни и нещо повече – броят им се увеличава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ