Зетят на Ердоган подаде оставка като финансов министър

Зетят на Ердоган подаде оставка като финансов министър

Зетят на Ердоган подаде оставка като финансов министър

Турският финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента Реджеп Ердоган, неочаквано подаде оставка, малко след като управителят на централната банка на Турция Мурат Уйсал беше уволнен, а лирата достигна рекордно дъно, предаде Блумбърг.

42-годишният Албайрак написа в Instagram, че е взел решението да се оттегли от поста на финансов министър по здравословни причини.

„Реших да не продължа да изпълнявам задълженията си като министър след пет години на паста поради здравословни причини. Ще прекарвам времето си с моите майка и баща, със съпругата и децата ми, които пренебрегвах много години заради работата си“, заяви той.

Говорител на министерството е потвърдил автентичността на съобщението в Instagram пред Блумбърг.

Оставката идва на Албайрак идва след решението на президента Ердоган в събота да уволни управителя на турската централна банка Мурат Уйсал и да назначи на поста 52-годишният бивш финансов министър Наджи Агбал.

Агбал е известен с опозицията си на политиките на Албайрак през последните две години – пеирод, в който лирата загуби близо половината от стойността си спрямо долара..

През двегодишния мандат на Албайрак като финансов министър инфлацията в Турция се задържаше около двуцифрено ниво в сравнение със заложената от правителството цел от 5%. Държавните кредитори не успяха да подкрепят лирата с намеса на валутните пазари, където, според изюисления, те са продали десетки милиарди долари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ