Зоран Заев: Договорихме се за името Република Северна Македония

Зоран Заев: Договорихме се за името Република Северна Македония

Зоран Заев: Договорихме се за името Република Северна Македония

Македонският премиер Зоран Заев заяви по време на пресконференция, че Атина и Скопие са постигнали споразумение за всеобща употреба на името „Република Северна Македония“, което ще се прецизира с поправка в конституцията, предаде македонската агенция МИА.

Заев поясни, че договорът предвижда потвърждаването на македонския език в ООН и че с него веднъж за винаги ще бъдат укрепени македонската етническа и културна идентичност, националност и език.

Македонският премиер подчерта, че със споразумението се гарантира референдум, на който през есента македонските граждани ще могат да решат дали приемат новото име на страната.

Малко по-рано гръцкият президент Прокопис Павлопулос каза, че е бил информиран от  премиера Алексис Ципрас за постигнатия напредък по преговорите със Скопие и че предложеното споразумение задоволява изискванията на Атина.

Предстои договорът да бъде представен и на политическите представители на двете страни, след което той трябва да бъде подписан и ратифициран в парламентите в Скопие и Атина.

Спорът между двете страни е от 1991г., когато Република Македония обяви зависимост от бившата Югославия. Заради гръцките възражения, Скопие трябваше да се примири с името Бившата югославска република Македония, за да бъде приета в ООН, но това не бе достатъчно, за да накара Атина да се откаже от възпрепятстването на присъединяването на Македония към НАТО и ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ