Зоран Заев подаде оставка

Зоран Заев подаде оставка

Зоран Заев подаде оставка

Премиерът на Република Северна Македония, Зоран Заев, внесе оставката си в парламента след поражението на неговата Социалдемократическа партия на местните избори, проведени през октомври.

Ходът му беше очакван, тъй като непосредствено след изборите Заев каза, че има намерение да се оттегли от поста на министър-председател, както и от този на лидер на партията си. През ноември спря да оглавява социалдемократите, а оттогава работи за осигуряване на подредено прехвърляне на властта, което трябва да стане без смяна на правителството, предаде ДПА.

Преди седмица и половина Социалдемократическата партия избра предпочитания от Заев бивш зам.-министър на финансите за негов наследник начело на формацията – Димитър Ковачевски.

Сега се очаква той да стане и премиер, благодарение на мнозинството на партията в парламента. Социалдемократите имат подкрепата и на малка етническа албанска партия.

Заев бе министър-председател от май 2017 г. до януари 2020 г. и след това отново от август 2020 г. досега. Негово знаково постижение е уреждането на дългогодишния спор със съседна Гърция за името Македония.

Той предложи и спечели референдум през 2018 г. за промяна на името на страната на Северна Македония, за да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Новото име влезе в сила през 2019 г., но сега България блокира началото на преговорите за членството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ