Когато организирате бизнес вечеря

Когато организирате бизнес вечеря

Изборът на ресторант и място за бизнес вечеря е не по-малко важен от преговорите, които водите. В бизнеса обаче изразходваме толкова много енергия, че често забравяме за тези малки подробности, които правят голямо впечатление. А те са сред най-важните аспекти на всяка бизнес сделка.

Къде ще заведете вашите гости, особено международни партньори, предава послание за отношението, което имате към тях. Ако се справите както трябва, всеки се чувства уважаван и изглежда като професионалист, а вие печелите.

Агенция „Ройтерс” представя тънкостите на тази дейност, описани от Памела Айринг, директор по етикт в Бизнес училището на Бостън.

* Винаги избирайте ресторант или място, което познавате. Резервирайте предварително, за да си осигурите най-добрата маса, като избягвате такива, които са поставени пред огледалото или са близо до кухнята или тоалетната. Ако имате нечетен брой гости, поискайте кръгла маса, така че никой не седи до едно празно място.

* В подредбата е важно най-важният ви гост да седне отдясно на централното място. Ако имате повече от един почетен гост тогава вторият най-високопоставенен гост седи от ляво. Когато има 3-ти почетен гост той седи отдясно на първия почетен гост. Забележите, че полът не играе роля при определянето на мястото, а рангът.

* Ако ще се говори няколко езика поканете преводачи на масата.

* Споделете вашия план за сядане с келнера, който да ви насочва да сядате, когато пристигате. За големи групи може да поискате използването на табели на масата.

* Като домакин трябва да пристигнете по-рано и да поздравите вашите гости на входа. Ако вие и гостът пристигнете в едно и също време, отправете се заедно към масата.

* Ако се налага да посрещнете вашите гости край масата, не си поръчвайте питие или не отваряйте салфетките. Вие искате да изглежда така, като че ли току-що пристигате.

* Когато дойдат гостите се изправете, за да ги поздравите.

* Оставете салфетките по местата им, докато всички гости не седнат. Ако има бизнес въпроси, които бихте искали да обсъдите преди хранене също оставете салфетките си на масата, докато тези дискусии приключат. Поставянето на салфетката в скута ще сигнализира на сервитьорите, че сте готови да поръчате.

Разбира се, не всяка точка е приложима за всяка бизнес вечеря или обед. Въпреки това, придържайки се към тези основни насоки в много ситуации ще демонстрирате уважение и разбиране към партньорите си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ