Пиарът, готов да приеме изкуствения интелект

Пиарът, готов да приеме изкуствения интелект

Пиарът, готов да приеме изкуствения интелект

Технологиите и все по-голямата свързаност променят PR бизнеса. Той става по-прозрачен и ефективен.

И въпреки стабилният ръст на PR вложенията в Европа, покачването не е дори близо до нивото на средствата, влагани в другите форми на дигиталния маркетинг, коментира в Entrepreneur.com авторът Дмитро Спилка. 

PR на миналия ден  - така можем да наречем времето, в което браншът беше много зависим от журналистиката и печатните медии. Но възходът на дигиталните платформи, включително на Facebook, Twitter и Instagram, въведе рекламата и маркетинга онлайн. Появиха се новите практики като сътрудничеството с лидери на мнение (инфлуенсъри). 

Според IAB Europe европейските компании са похарчили около 48 млрд. долара за дигитална реклама през 2017 г. От тогава вероятно това число е нараснало на годишна база. 

Сред всички европейски държави страната с най-много средства, похарчени за дигитално рекламиране, е Великобритания. 

Интернет и възходящите технологии обаче определено оставиха белег върху PR-a и пейзажът ще продължи да се променя, заради развитието на изкуствения интелект и автоматизацията. Какви още тенденции се очакват?

Взаимосвързаност (Interconnectivity)

Днес вече всеки с рутер у дома може да достигне чрез интернет 3 милиарда души (с около 200 милиона потребители в Западна Европа). Компаниите не влагат толкова много, за да изграждат и използват връзки вътре в журналистиката, за да създават показност за марките си. Днес една PR кампания може да бъде изпълнена изцяло онлайн, с вградени изображения, видеоклипове, линкове и съдържание, безплатно. Марките вече могат да изграждат връзки с публиката, без да преговарят с журналистите на портата (gatekeepers).

Възникнаха широко разпространени възможности за публикуване. Чрез използването на съвременните медии, Red Bull например се превърна от предмно доставчик на енергийни напитки, в един вид медийна компания.

Междувременно беше въведено използването на насрочване по час и дата за публикуването в социалните мрежи, което даде възможност на компаниите да достигат редовно до възможно най-голямата публика. 

Автоматизираните услуги като Buffer и Hootsuite помагат да управляваме всичките си социални профили на едно място, както и да планираме постове седмици предварително. Потребителите могат дори да проверяват как техните постове се представят и да правят поправки в съдържанието си, за да получат повече взаимодействие.

Повече данни

Определението на Gartner за големите обеми от данни (big data) датира още от 2001 г. От тогава насам анализите с данни станаха неизменна част от мониторинга на PR кампаниите. Всяка година имаше все повече от тях. 

Babel PR смята, че PR и комуникационните професионалисти през 2019 г. трябва да удвоят броя на специалистите си за анализ на данни, за да оптимизрат нивото на информация, налична за тях за техния таргет пазар, за живота и работата на хората в него и за потребителското съдържание. 

Голямото равнище на данни може да помага на професионалистите от PR индустрията наистина да проникнат в умовете на своята публика и да ѝ се харесат на ниво, невиждано досега. А най-добрите PR практици ще се научат да комбинират суровите данни с креативността. Макар че притежаването на богата информация може да покаже на агенциите за връзки с обществеността към кои точно хора да се стремят, анализите не трябва да заместват творческите кампании.

Възходът на съдържанието

Продължава на следващата страница.

Маркетингът със съдържание (контент маркетинг) в момента е на предна линия и в центъра на действие при всяка умна бранд комуникация, според известния маркетолог от САЩ Джеф Булас. 

В един свят, който все повече зависи от удобството и смилаемостта на информацията онлайн, дигиталното съдържание може да се превърне в ефективна платформа за всяка PR кампания, като същевременно се удвои в евъргрийн съдържание, за привличане на публиката при повторно негово, по-късно публикуване.

Булас обяснява, че освен това използването на специализирани блогове може да бъде от съществено значение за бизнеса. Така може да бъде създаден глас, който да формира мост между компанията и клиентите - без никаква намеса или редактиране от външни източници.

Само в Обединеното кралство около 78% от рекламодателите потвърдиха, че ще използват контент маркетинг стратегии. 

Мария Лапук, съосновател на агенцията Vinci, пък коментира пред Hackernoon, че според нея най-добрият подход за създаване на свежа стратегия чрез съдържание е следният: "Ние прилагаме формулата 30 към 70. Това означава, че в промотирането на един бизнес стартъп, 30% от новината се отнася до определената индустрия и 70% от съобщенията трябва да създават очакване, че това е един страхотен проект". 

Така че можем да очакваме маркетингът със съдържание в дълги форми да продължи да набира популярност, придвижвайки се към следващото десетилетие след 2020 г., като PR експертите продължително ще адаптират подходите си, за да се сдобиват с известност и излагане. 

Инфлуенсър маркетинг инструменти

В основата си, индустрията на връзките с обществеността е готова да приеме изкуствения интелект и да работи с автоматизираните услуги. Тъй като последните актуални тенденции в PR-a са свързани с инфлуенсър практиката, можем да кажем, че 2019 г. ще бъде годината на инструментите за автоматизация, които могат да ни помогнат да оптимизираме процесите си за избор на иинфлуенсъри и да създаваме стратегически PR кампании с тях. 

Един такъв инструмент е Brandwatch. Той анализира и идентифицира кои са най-подходящите за марката инфлуенсъри много лесно, като детска игра.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ