„Всички можем да бъдем засегнати“ – COVID-кампанията на френските власти

„Всички можем да бъдем засегнати“ – COVID-кампанията на френските власти

„Всички можем да бъдем засегнати“ – COVID-кампанията на френските власти

Езикът на посланията има особена сила да преобръща нагласи. Той започва да говори на висок глас в смутни времена. Да бъде убедителен е висш пилотаж в изкуството на масовата комуникация. Справя ли се с тази мисия в необичайния стрес-тест с пандемията от новия коронавирус и съпътстващите го ограничителни мерки? "Мениджър Нюз" реши да провери на какви послания залагат създадените до момента информационно-образователни кампании и кой стои зад тях. Вчера ви представихме кампанията на германското правителство, която, оказва се не е еднозначно приемана. Днес следва криейтив по поръчка на френското правителство.

Още през септември, в опит да накара гражданите да се замислят над въпроса колко е опасен новият коронавирус на ръба втората вълна, френското правителство лансира тази рекламна кампания, свързана с общественото здраве.

Три видеа, всяко с продължителност около една минута, представят граждани, които не спазват препоръките на властите, и последиците от това тяхно решение. Основният сюжет е около семейство, което не ограничава социалните си контакти, дори напротив – майката решава да покани близките си да отбележат рождения ѝ ден. Така по-късно самата тя се озовава в болница заради заразата. Останалите две видеа разкриват как синът и бащата в семейството са станали преносители на болестта, макар че, както в реалния живот, трудно става ясно точно откъде.

Кампанията бе широко разпространена от властите – здравното министерство вече няколко пъти я публикува в социалните мрежи с предупреждение, че вирусът все още циркулира и неспазването на мерките означава излагане на риск на себе си и околните.

„Всички можем да бъдем засегнати, така че всички трябва да се предпазим“, гласят финалните надписи на клиповете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ