Близо 3000 на старт в Софийския маратон на 10 октомври

Близо 3000 на старт в Софийския маратон на 10 октомври

Близо 3000 на старт в Софийския маратон на 10 октомври

Близо 3000 участници се очаква да се включат в 38-мото издание на Софийския маратон. Едно от най-големите спортни събития в столицата ще се проведе на 10 октомври, неделя.

"Засега има записани 600 човека за участие в класическата дисциплина от 42 километра и 195 метра. На дистанцията от 21 километра се очаква на старт да застанат над 1000 човека, докато в състезанието на 10 километра ще се включат между 1000 и 1200 бегачи", обяви на пресконференция главният организатор на маратона Анатоли Илиев, предава БТА. 

Онлайн регистрацията за маратона е отворена до 2 октомври (събота), а желаещите да участват, пропуснали този срок, ще могат да се запишат в рейс офиса, който ще бъде изграден в Княжевската градина и ще отвори врати на 7 октомври (четвъртък). 

Стартът на участниците в класическата дистанция ще бъде даден в 9:30 часа на 10 октомври, а през 10 минути след това ще стартират и участниците на 21 и 10 километра.

Софийският маратон и тази година ще се проведе по сертифицирано от Международната федерация по лека атлетика трасе. Старт-финалът е пред Националната галерия. След старта участниците тръгват към Лъвов мост, после обръщат по бул. "Мария Луиза", преминава по улиците "Гурко" и "Алабин", по бул. "Цар Освободител", по бул. "Васил Левски" и бул. "Дондуков", през моста "Чавдар" и по бул. "Владимир Вазов" и "Ботевградско шосе" до входа на София, където се прави обратен завой. Обиколката е с дължина от 21 098 метра.

"По традиция Софийският маратон ще определи и националния шампион в тази дисциплина", заяви спортният директор на БФЛА Диян Драшков. На старта се очакват най-силните български бегачи - Милица Мирчева, миналогодишната шампионка Маринела Нинева, както и Христина Козарева при жените и Йоло Николов, Исмаил Ссенанджи и Шабан Мустафа при мъжете.

Спортният директор на Софийския маратон Даниел Дуков посочи, че и тази година има много голям интерес към състезанието от чужбина. Заявка за участие са подали повече от 700 бегачи от цял свят. За съжаление някои държави като Великобритания, Северна Македония и Сърбия въведоха ограничения за пътуване до България на техни граждани, което вероятно ще намали броя състезатели от тези държави.

Организаторите са поканили 8 елитни бегачи при мъжете и 7 при жените, като сред мъжете се отличават имената на кениеца Дънкан Коеч и на Джан Симуека от Руанда, докато при жените най-сериозният претендент за победата е Наом Джебет от Кения. Организаторите ще спазят традицията медалът, който получава всеки участник при финиширане, да бъде с емблематична за София сграда. Тази година това е Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги