Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Настоявам средствата, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската комисия за София, да не бъдат орязвани. Това заяви в ефира на bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод на новината, че градът ще получи с около 200 млн. лв. по-малко от първоначално предвидените в Плана за възстановяване и устойчивост. 

По-рано тази седмица вицепремиерът Атанас Пеканов обясни, че средствата ще бъдат намалени, защото тези пари трябва да отидат за най-бедните региони, а София не е сред тях. Фандъкова заяви, че кохезионните фондове наистина са насочени към по-слабо развитите региони, но София отговаря на всички критерии за отпускане на финансиране по Плана, въпреки че е най-силно развитият регион в страната.

"Поисках среща с министър-председателя Стефан Янев и вицепремиера Атанас Пеканов, на която поставих много сериозно въпросите и защитих проектите на София. Проектът за метрото не само отговаря на всички изисквания на Плана, но той е приет и високо оценен от ЕК. За мен е много важно ние да използваме съществуващите механизми, за да можем да продължим развитието на града", коментира Фандъкова. 

По думите ѝ, Пеканов бил заявил в публичното пространство, че имал намерение да извади проекта за нова линия на метрото от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя обаче обясни, че и други държави в ЕС ще разширяват метро линиите си с еврофинансиране от Фонда за възстановяване. 

Фандъкова не е съгласна с предложението на Пеканов София да се извади от Югозападния икономически регион и да се обособи в самостоятелен. Според нея такова решение трябва да се вземе на национално ниво. Нещо повече, регионите трябва да се развиват, за да не се пренаселва столицата, но според нея има манипулация по въпроса. 

„ЕК не разглежда плана като кохезионна политика, Планът има цел за възстановяване след COVID-кризата и гарантиране на устойчиво развитие. Едни от критериите са БВП и брой население. София дава над 40% от БВП на страната, по официални данни тук живеят 1,3 млн. души. Не мога да приема фрази като "София получава "безплатен обяд", който сега ще ѝ спрем". Нищо подобно, София плаща обяда на държавата с данъците на софиянци“, допълни тя. 

С цел да се намали разпространението на COVID-19 в София Столичното РЗИ започва кампания по ваксинация в предприятията в града с над 50 желаещи, съобщи столичният кмет. 

"30% от всички ваксинирани, живеят в София. Като цяло обаче процентът е нисък, затова нашите усилия са насочени към увеличаване на желаещите", допълни тя. 

В началото на месеца юни беше премахната и последната будка на бул. "Акад. Иван Гешов", където в началото на годината токов удар от необезопасена шахта взе живота на 16-годишно момче. "За съжаление, младо дете загуби живота си заради незаконен кабел, който свързваше един от тези павилиони. Виновни са хората, стопанисващи павилионите. Проблемът там беше, че тези павилиони са незаконни и затова районният архитект подаде оставка. Продължава разследването, дано истинските виновници да бъдат наказани", коментира Фандъкова. 

Относно обвиненията на арх. Влади Калинов относно казуса с незаконната тераса на Пламен Георгиев – "Терасагейт", столичният кмет заяви: "Не приех обясненията за конкретния случай, свързан с незаконна тераса от арх. Калинов и днес продължавам да не ги приемам. Той безспорно е професионалист, но тези обяснения, че нещо, което е незаконно, трябва да остане, аз не мога да приема". Тя отхвърли обвинението на Калинов, че Столична община е подкрепяла изграждането на небостъргача "Златен век". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ