СОС удвоява глобите за безпричинни отсъствия на общински съветници от заседания

СОС удвоява глобите за безпричинни отсъствия на общински съветници от заседания

СОС удвоява глобите за безпричинни отсъствия на общински съветници от заседания

Близо 280 лв. глоба ще се налага за всяко неоснователно отсъствие на общински съветник от сесия на СОС. За неприсъствие на заседание на комисия санкцията ще е почти 140 лв. Това предвижда новият правилник за работата на СОС, който беше приет с 32 гласа "за", 10 "против" и четирима "въздържали се", предава "24 часа". 

Всъщност, и в стария правилник има предвидени санкции, но в новия те стават двойни. Досега за неоснователно отсъствие от комисия се удържаше 5% от месечното възнаграждение на общинския съветник, а от сесия - 10%. С промените в правилника санкциите стават 10% за отсъствие без причина от заседание на комисия и 20% - от сесия. В момента заплатата на общински съветник в София е почти 1400 лв.

Новите правила въвеждат контрол над работата на районните кметове. Както и кмета на София те също ще отговарят на въпроси на общински съветници. Въвеждането на максимален брой допустими питания на сесия - до 10 към кмета на София и районните кметове обаче също бе обект на спор.

Одобреният днес правилник предвижда на сайта на СОС да се публикуват предварително докладите и проектите за решения, за да може всеки да се запознае с тях. Там ще се публикува и поименно гласуване на общинските съветници за всяко решение, взето на комисия и на сесия. Всички заседания ще се излъчват онлайн в реално време. Докладите ще се публикуват в машинно четим формат.

Според тях вече всеки общински съветник, включително и тези, които не са част от политическа група, ще могат да бъдат избирани за зам.-председатели на СОС. Дава се и възможност гражданите да присъстват на сесията на СОС. Това става възможно, когато част от дневния ред е точка, предложена от гражданин. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ