Готов е планът на първата част от Зеления ринг в София

Готов е планът на първата част от Зеления ринг в София

Готов е планът на първата част от Зеления ринг в София

Столичната община е готова с проекта за устройствен план за първата част от Зеления ринг. Тя ще свърже районите "Слатина" и "Изгрев" по трасето на бившата жп линия при гара "Пионер". Плановете са там да се изгради 3,1 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк. Проектът представиха днес столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков.

"Това е един от важните за града проекти, за чието реализиране поех ангажимент пред софиянци. Целта е София да се развива като още по-зелен град и да подобряваме качеството на въздуха. Става дума за имот от 60 дка, който е собственост на НКЖИ. Условието да ни бъде предоставен от транспортното министерство е да има приет устройствен план. Предвиждаме да изградим нов линеен парк, велоалея и пешеходна зона. Така в едно изцяло зелено пространство ще предоставим на софиянци алтернатива за придвижване, за да намалим трафика в града”, обясни Фандъкова. 

Проектът подлежи на обществени консултации и се очаква да влезе за обсъждане в Столичния общински съвет след около 2 седмици. Намеренията на общината са да приключи всички процедури до края на годината, за да може през 2021 г. да стартира изграждането на първата част от зеления ринг. Очаква се в бъдеще зеленият ринг да осигурява връзка на няколко квартала с най-големите паркове в столицата - Южния парк и Борисовата градина. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ