Летище София с Терминал 3 до 10 години?

Летище София с Терминал 3 до 10 години?

Летище София с Терминал 3 до 10 години?

България ще виждат първо всички, които стъпят на летище София. Терминал 1 и Терминал 2 ще бъдат преустроени така, че пътниците да се чувстват "потопени в българската култура". А до 10 години ще се появи и Терминал 3. Това предвижда представената днес визия за промяна и план за развитие от консорциума SOF Connect, който спечели концесията на летище София.

Ефектът от първите ключови инвестиции ще е видим още до 2022 година - ново конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2 (в т.ч. ръкавите за качване в самолета), нов паркинг за автомобил, обещават от консорциума. Първата фаза от плана за развитие предвижда също така реновиране на Терминал 1 и модернизиране на Терминал 2. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри. Пътническите терминали ще се разширяват на няколко етапа според нарастването на броя на пътниците.

Инвеститорът също така предвижда и серия от технически подобрения като вложения във  водоснабдителното съоръжение, пречиствателната станция за отпадни води, система за наблюдение на диги по бреговете на река Искър. Ще бъдат направени инвестиции в летищното оборудване и инфраструктура, които ще подобрят значително оперативната ефективност на летище София. Те включват преустройство на обозначителната система на перона на Терминал 1, противопожарна станция с чисто ново учебно съоръжение, обновяване на съоръженията за поддръжка и много други инвестиционни проекти. Идеята е да бъдат въведени най-високите стандарти на летище София, включително „задкулисно“ оборудване и инфраструктура, които потребителите няма да виждат, но които имат огромно влияние върху техния комфорт.

До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3. Това ще е основният фокус за този период и ще се осъществи наред с извеждането от експлоатация на Терминал 1, посочват от Консорциума.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ