Нова бус лента и велоалеи по столичния булевард "Патриарх Евтимий"

Нова бус лента и велоалеи по столичния булевард Патриарх Евтимий

Нова бус лента и велоалеи по столичния булевард "Патриарх Евтимий"

Велоалеи и нова бус лента ще бъдат обособени по столичния бул. "Патриарх Евтимий". Това предвижда проект, представен днес от кмета на София Йорданка Фандъкова, независимия общински съветник Борис Бонев, главния архитект на София Здравко Здравков и зам.-кмета по транспорт Кристиян Кръстев.

"Проектът показва визията ни за превръщането на София в град на хората. Едно от големите му постижения е, че той е комплексен и дава много решения. Две еднопосочни велоалеи ще свързват 6 съществуващи велотрасета в мрежа", заяви столичният кмет.

Освен по бул. „Патриарх Евтимий“, промени ще има и по бул. "Витоша", където велоалеята ще слиза на пътното платно, и по ул. "Фритьоф Нансен" заради двупосочното движение на автомобили. 

„Създава се баланс между всички участници в движението, между всички хора и това е един за мен включително и социален проект, който ни учи да живеем заедно и да имаме споделено движение", подчерта Фандъкова и обеща скоро да бъдат представени проекти за още 5 велоалеи, които да се изградят до края на годината.

Главният архитект на София Здравко Здравков подчерта, че проектът създава един много по-голям хоризонт за развитие на велосипедното предвижване в града. 

"Това е малка част от проектите, които правим. Предстои ни свързване на големите квартали "Дружба" и "Младост" с центъра на София, както и развитие на няколко по-малки къси парчета, които да дадат възможност да свържем по бул. "Пушкин" до кръговото на "Бояна" с ново велосипедно трасе, така че да може да осигурим и качване на велосипедисти до планината. Изключително е важно да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават възможност да се предпочита велосипедът пред личния автомобил. Когато им предоставим факторите време, свързаност и привлекателност на трасето, много хора биха слезли от автомобилите си и биха пътували с велосипед", коментира Здравков. 
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ