София

От утре влиза в сила новата наредба за обществения ред в София

От утре влиза в сила новата наредба за обществения ред в София

От утре влиза в сила новата наредба за обществения ред в София, която регламентира ограничаването на шума в жилищни сгради, публични пространства и от строително-монтажни дейности.

Според наредбата ще бъдат налагани глоби на гражданите, които вдигат шум между 22:00 часа и 8:00 сутринт, а също и за нарушения във времето между 14:00 и 16:00 часа. Глобите ще са в размер от 100 до 200 лв. и съответно от 200 до 300 лв при повторна санкция.

Има пълна забрана за дейности, създаващи шум, през почивните дни. А пълна тишина тогава ще трябва да се пази от 21:00 до 9:00 часа сутринта и между 14:00 и 16:00 часа.

Новата наредба е изготвена от работна група, сформирана през 2016 г., в която влизат представители на общинската адмнистрация, на пожарната, на Столична дирекция на вътрешните работи, общински съветници. Илиев посочи, че в Столичния общински съвет са получени над 150 страници предложения от граждани с най-различни идеи какво да се забрани и регулира, както за обществения ред, така и за сигурността.

Най-много жалби постъпват през летния сезон, когато в разгара си влизат ремонтите, шума от заведенията и редица други. Жалби са постъпвали и от крайградските райони, където хора се оплакват от целодневно лаене на кучета. Оплаквания е имало и от свирене на музикални инструменти. 

"Основен елемент от т.н. "наредба шум" е за опазването на тишината и спокойствието на гражданите, защото шумът е сериозен рисков фактор за здравето. Именно затова ние сме се опитали в рамките на съответните забрани и ограничения да направим града по-спокоен и здравословен", каза председателят на общинската комисия по обществен ред и сигурност Иван Илиев, пред БНТ. 

Ограничаването на шума между 22:00 ч. и 8:00 ч. важи и за публичните пространства.

Заведенията не попадат в рамките на тази наредба, тъй като те вече се регулират от търговската наредба, където са оказани, какви са правилата.