София

Председателят на СОС: Няма опасност "Топлофикация София" да фалира

Председателят на СОС: Няма опасност "Топлофикация София" да фалира

Няма опасност "Топлофикация София" да фалира. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Проблемът, който ние поставихме още през септември е, че има голяма ценова ножица, тъй като "Топлофикация София" купува нещо, да речем за 5 лева, а го продава за 2 лева. Така е решил КЕВР. За съжаление, не постигнахме ефективен диалог със служебното правителство и резултатът вече е налице. Дефицитът само за няколко месеца е 160 милиона лева за "Топлофикация София". Увеличението на цената на парното не е поискано от "Топлофикация София", това е решение на КЕВР. За нас това не решава системния проблем. Системният проблем се решава с компенсации от държавата. Затова вярвам, че с новото правителство ще намерим подход", коментира Георгиев.

Според него, решенията за големия дълг са в наличието на държавна политика. Има възможност за компенсации, които покриват разликите в поскъпването, добави той.

"КЕВР е определила, че 47 лева ще струва природният газ, в момента той е 102 лева. По данни на "Булгаргаз" се очаква 120 лева да стигне през януари и февруари. Това е ценовата ножица и тя не може да продължава да се отваря до безкрай. Време за губене няма, ние сме дали посоката за решенията и е време да възстановим диалога. Има един регулаторен капан - КЕВР казва на колко се купува природният газ и на колко се продава произведеното. Разликата, за съжаление, е в минус", обясни Георгиев.

Председателят на СОС съобщи, че има развитие по въпросите за Княжевския и Драгалевския лифт. "Водихме ожесточени битки за възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт. Не е новина, че спечелихме делото в съда за Княжевския лифт. Тези лифтове са частна собственост, ние - Общинският съвет взехме решение как га ги възстановим и стигнахме до спор със собственика. Международна експертиза потвърди становището на главния архитект, че лифтът може да се възстанови в същите граници. Поставихме остро и въпроса за Драгалевския лифт. Предстои той да бъде възстановен, надявам се през следващата година да започне работа по това", допълни Георгиев.