Ред забрани с новата наредба за обществен ред в София

Ред забрани с новата наредба за обществен ред в София

Редица забрани влизат в София от 1 декември с приетата от Столичния общински съвет нова наредба за опазване на обществения ред.

Уличните музиканти например, вече ще трябва да търсят и получават специално разрешение от районните кметове на кои места могат да се изявяват. Без такова разрешение и особено при използване и на озвучителна уредба подлежат на глоба от 100 лева.

На санкции ще подлежат и шофьорите, платили да им мият стъклата на автомобилите, докато чакат на кръстовище. Глоби са предвидени и за самите миячи - от 100 до 300 лв.

Наредбата забранява и събирането на парични дарения по улици, булеварди и площади в столицата. Изключения се допускат само за кампании на БЧК или юридически лица, които са регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешение. За нарушителите санкцията е от 100 до 300 лв.

Но тъй като основната цел на новата наредба е борба с шума в столицата, най-важните забрани са именно в тази част. Под забрана ще бъдат вече шумните домашни ремонтни дейности в часовете от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни и почивни дни. Е, все пак, е оставена вратика, като регламентът позволява изключения с разрешение на съседите.

Забраняват се и шумни строителни дейности като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони в часовете от 14 до 16 ч и от 22 до 8, освен ако няма разрешение от районния кмет. Забраната обаче не се отнася за общински строителни обекти като метрото например, което има строг график. Глобата за нарушение е от 100 до 200 лв. за физически лица и 200-400 лв. за фирми.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ