София

Да се строи ли в Борисовата градина? Столичани, решавайте!

Да се строи ли в Борисовата градина? Столичани, решавайте!

Започна общественото обсъждане на новия план на Борисовата градина в София. Притесненията обаче са, че се предвижда строителство в най-големия градски парк в столицата.

Един от най-големите критици на плана е общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева. В предаването „Тази сутрин” по bTV тя обясни, че в проекта на архитект Атанас Ковачев се предвижда сериозно строителство, въпреки заявката на кмета на София, че такова няма да има.

"Разгърнатата застроена площ е сериозна. Спряхме на 10 000 кв./м, а не сме открили всички обекти, които се предвиждат, тъй като има опит те да се прикрият.”, поясни Георгиева.

Тя даде пример с климатичното училище, за което проектът предвижда да се построят три сгради на два етажа на място, където в момента има гора.

По думите на общинския съветник от ДСБ се предвиждат и нови административни сгради, музей, културен център на три етажа, ресторант, игрища, паркинги и други.

Според общинския съветник от БСП Альоша Даков предлаганият устройствен план на Борисова градина е изключително необходим, тъй като паркът трябва да се съхрани.

„Проектът за климатичното училище е по-скоро елемент от миналото на парка и няма логика да бъде изграден такъв нов обект. Още повече, че някогашната му функция едва ли може да се изпълни в момента”, на мнение е Даков.

Според него планът има нужда да бъде преработен в посока по-добра достъпност на хора с увреждания. Да се изградят специални алеи на хора със зрителни проблеми, на площадки за деца с двигателни проблеми – нещо, което в момента липсва в плана.

Що се отнася до спортната инфраструктура Альоша Даков е на мнение, че тя трябва да бъде съхранена и модернизирана.

„Това е най-консервативният проект и с изричната задача към проектантския екип да не се допуска ново строителство. Идеята за климатичното училище не се подкрепя от кмета на София. Предстои да се обсъди темата с всякаква форма на ново строителство”, коментира Лорета Радева, общински съветник от ГЕРБ.

Според нея е нужен подземен паркинг при бул. „Драган Цанков”, защото натоварването в буферните зони на парка е голямо.

По думите й през годините от Борисова градина са отнети терени и нарече „политически цинизъм” тези партии в момента „да бият камбаната”.

Днес  от 17:30 часа в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), гр. София, бул. „Христо Смирненски“ № 1, аудитория 230 ще се проведе представяне на проекта за ПУП на Парк „Борисова градина“. На 26 юни ще бъде същинското обсъждане на плана. До 19 юни гражданите на София имат възможност да се запознаят с него.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ