София

София посреща 2022 г. със светлинно шоу пред сградата на БНБ

София посреща 2022 г. със светлинно шоу пред сградата на БНБ

За отбелязване на идващата 2022 г. Столична община организира светлинно шоу, което ще се проведе пред сградата на БНБ в 19 часа, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. БТА е партньор на инициативата, а шоуто ще бъде излъчвано на живо на сайта на Агенцията. 

"Съобразили сме се както с противоепидемичните мерки, така и с кампанията за ограничаване на ползването на фойерверки на "Четири лапи", която подкрепяме от самото й начало", посочи Фандъкова.

В момента се подготвя наредба за регламентиране на използването на фойерверки. Очаквам тя да бъде приета от общинския съвет в началото на следващата година, като до момента има одобрението на съветници от всички политически сили, каза столичният кмет. 

"С нашата инициатива призоваваме и гражданите да не използват или поне да ограничат използването на фойерверки в тези празнични дни. Знаем, че проблемът не е само в полунощ на 31-и, а в дните преди и след Новогодишната нощ. Силният шум от гърмежите се отразява негативно както на бебетата и децата с увреждания, така и на животните. Не на последно място, това е един от факторите, които в пъти увеличават замърсяването на въздуха, особено при неблагоприятни метеорологични условия - липса на вятър и ниски температури, когато фините прахови частици не могат да се разсеят и остават с часове във въздуха, който дишаме", отбеляза Фандъкова. 

От "Четири лапи" обявиха, че започват Новогодишна кампания "Красивото за нас е ужасяващо за тях". С кампанията организацията апелира за отговорно честване на празниците и за Нова година без фойерверки. 

"Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки не само за хората - зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл представляват сериозна опасност и за всички животни покрай безгрижно празнуващите", обясняват от "Четири лапи". 

Целта на кампанията е да разкрие един невидим за много от хората проблем, който се изостря всяка година покрай празниците. "Красивото за нас е ужасяващо за тях" илюстрира страха и стреса, които животните изпитват при шума от пиратки, заря и други фойерверки докато ние празнуваме, посочват от "Четири лапи". 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ