Глобата за вдигане с паяк в София скача двойно

Manager News

От 1 юни 2022 г. Столична община вдига двойно глобата за принудително вдигане на неправилно паркирани автомобили с паяк. Цената ще се промени от 60 на 120 лв. Причина за повишаването е, че таксата за принудително репатриране не е променяна от 2012 г.

"Центърът за градска мобилност е една дълбоко неефективна и нереформирана структура, но няма нищо общо с това, че градският транспорт винаги и във всеки град е на загуба, защото това е обществена услуга, която се дофинансира. Факт е, че зоната за платено паркиране би трябвало да е едно перо, което генерира приходи, които след това могат да бъдат реинвестирани в други сектори", коментира за "Радио София" Андрей Зографски от "Спаси София".

Той призова хората да закупят годишна карта за градски транспорт особено предвид факта, че предстои реформа в тарифната политика.

По думите му, Центърът за градска мобилност е неефективна структура и даде за пример Белград, където приходите са двойно по-големи. "За разлика от 300-те контрольора, които тук ръчно, механично извършват контрол, в Белград има само 20 човека с автоматични автомобили", каза Зографски.

"Ние от "Спаси София", от години предлагаме да се въведе механизъм, процес, подобен на този в Белград или Варшава, където контролът по паркирането е автоматичен, няма нужда от наемане на армия, буквално от контрольори, хора свързани с контролната дейност. Тя се намалява значително и много повече средства остават за реинвестиране в инфраструктурата", каза Зографски и допълни, че за толкова години Центърът за градска мобилност не е успял да построи нито един паркинг. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ