Столична община ще спести над 8 млн. лв. от ремонти на улици

Столична община ще спести над 8 млн. лв. от ремонти на улици

Столична община ще спести над 8 млн. лв. от ремонти на улици

Започват засилени проверки в София за спазване на противоепидемичните мерки, за целта е организиран целият ресурс на СДВР и Общинска полиция. Това обяви в ефира на bTV кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"Санкции ще има, трябва да сме безкомпромисни, защото неспазването на правилата застрашава и околните. Създават се изключително тежки условия за лекарите. За съжаление, особено в кварталите има доста нарушители. В София, във всеки вход – контрол е невъзможно да бъде осъществен. Софиянци са интелигентни хора и не смятам, че трябва да се говори за санкции, за да осъзнаем, че това е за нашето здраве. Колкото сме по-дисциплинирани, толкова по-бързо ще паднат мерките", обясни Фандъкова. 

По думите ѝ 90% от софиянци спазват правилата, но мерките по пазарите не са дали желания резултат. "Въпреки създадената организация по пазарите за вход-изход и задължително носене на маски както от търговците, така и от клиентите, въпреки това видяхме струпването на хора. Първо затворихме Женския пазар, а след това и другите. Ако има организация по пазарите, мерките ще бъдат преразгледани. Предвижда се търговците по сергиите да не плащат наем по време на извънредното положение", добави Фандъкова. 

"Заради неочакваните разходи за борба с коронавируса, общината ще се опита да спести 8 млн. лв. от изпълнението на някои основни ремонти на улици. Това не са ключови пътни артерии и дори след Великден предстои ремонт на бул. „България“. Пари от бюджета на стратегическите обекти, обаче, няма да се взимат – метрото, участъците от вътрешните рингове, Околовръстен път и строителство на детски градини", заяви категорично кметът на София.

За месец март загубите на Центъра за градска мобилност от зоните и билетите е 6 млн. лв., 6,5 млн. лв. са загубите на транспортните оператори заради намаления пътникопоток. До 21 април зоните остават безплатни, като се обсъжда постепенното пускане на "синя" зона, а след това и на "зелената" зона.

Столичният кмет допълни, че призовава хората да помагат на съседите си, които са в нужда. А на телефон 0 700 17 310 могат да се подават сигнали за хора в нужда или нарушители на противоепидемичните мерки.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ