В София вече глобяват с неприсъствен фиш за неправилно паркиране

В София вече глобяват с неприсъствен фиш за неправилно паркиране

В София вече глобяват с неприсъствен фиш за неправилно паркиране

От днес екипи на Центъра за градска мобилност започват да поставят неприсъствени фишове за неправилно паркиране. Глобите ще са от 20 до 200 лв. и се налагат по Закона за движение по пътищата. Фишът ще се поставя на предното стъкло на автомобила, а след седмица ще се получава от нарушителя и по пощата. Пуснатите аварийни светлини в отсъствието на водача също няма да го спасят от санкция. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев, който заедно с представители на ЦГМ дадоха символичен старт на новия вид контрол на бул. "Черни връх". 

Размерът на глобите е строго определен в зависимост от тежестта на нарушението. За паркиране на тротоар - 50 лева, на инвалидно място - 200 лева, неправилно паркиране на маркировка - 20 лева, а неспазване на пътен знак – също 20 лева. За по-строгия контрол 10 служители на Центъра за градска мобилност са снабдени с таблет, чиято система е свързана с тази на МВР, за да имат достъп до данните на водачите и принтер, с който ще се връчва фишът на хартиен носител. Срокът за плащане на глобата е 7 дни.

"До момента Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, но в присъствието на водач, което беше неефективно, защото често не може да се открие водачът, водачите оспорват очевидно нарушение и в общи линии няма достатъчно добра ефективност. Сега, с неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки недобросъвестен водач ще може да бъде санкциониран. За нас приоритет ще бъде да санкционираме и да проверяваме по основните улици и булеварди, където се движи основно градския транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти", обясни Кръстев и добави, че при доказана ефективност на този пилотен проект, той ще се разшири и такива проверки ще се извършват и в кварталите.

"Не смятам, че трябва да паркираме в активна лента за движение и да създаваме задръствания. Ако животът и здравето на хората са на второ място за сметка на това за удобството, смятам, че ние сме прави в случая", беше категоричен Кръстев. По думите му, се обмисля въвеждането на места за кратък престой пред детски градини, училища, болници и увери, че това ще е сред приоритетите му. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ