София

Въвеждат нови covid-мерки в София от следващата седмица

Въвеждат нови covid-мерки в София от следващата седмица

Нови противоепидемични мерки се въвеждат в София от следващата седмица. Градът вече е в етап 3 от оперативния план за справяне с Covid-кризата, стана ясно на брифинг след заседанието на Областния щаб. Първи в сила ще влязат мерките, засягащи обучението на учениците, а три дни по-късно ще има ограничения за заведенията, театрите и игралните зали. 

"След като анализирахме резултатите, Областният щаб взе някои решения, които ще бъдат публикувани още днес. София-град от днес преминава в трети етап по заети интензивни легла. Част от мерките ще влязат в сила от 24 януари, други - от 00:00 часа на 27 януари", каза областният управител Иван Кючуков. 

От 24 януари се въвежда:

  • присъствено обучение за децата от 1 до 4 клас;
  • учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в електронна среда;
  • 7, 10 и 12 клас се обучават присъствено до 31 януари включително.

Считано от 00.00 часа на 27 януари се въвеждат следните мерки:

  • ограничения до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите с обществено здраве, заведенията за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма;
  • въвеждане на работно време до 22 ч. при спазване на мярката "зелен сертификат" за казина, игрални зали, заведения за хранене и развлечение, кина, театри и др.

"Към днешна дата очакваме решението и на МОН за зимната ваканция на децата, която се надяваме да бъде от порядъка на 10 дни. Решението ни е в този епидемиологичен период е всяка сряда от 13:00 часа да провеждаме онлайн заседание и след това ще ви информираме за предприетите мерки и решения на този онлайн щаб", заяви областният управител на София Иван Кючуков. 

Болниците "Пирогов", "Токуда", Педиатрията имат готовност да разкрият допълнителни интензивни легла за деца, стана ясно на брифинга. В момента проблемът е с децата, които се намират в реанимация - в Педиатрията едно от двете реанимационни легла вече е заето, скоро се очаква и второто да бъде заето. В "Пирогов" също има само едно реанимационно легло за деца.

Над 5000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с коронавирус от началото на седмицата. Нито едно дете, както и нито един възрастен няма да бъдат върнати от лечебно заведение, увериха от Областния щаб.

Всички лечебни заведения в София на този етап имат свободни места и са готови да приемат както деца, така и възрастни. Има готовност и за разкриване на допълнителни места. 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ