София въвежда часови коридор за пазаруване на възрастните

София въвежда часови коридор за пазаруване на възрастните

София въвежда часови коридор за пазаруване на възрастните

Две нови мерки въвеждат на територията на София и се създава организация за включване на диагностично-консултативните центрове в прегледите при леки грипоподобни симптоми, като част от опитите за справяне с пандемията от новия коронавирус. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа Facebook.

От утре, 7 ноември, се забраняват посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител. Това решение е взел Софийският оперативен щаб, като мярката е обсъдена с ръководствата на големите търговски обекти.

Ще бъдат създадени и „зелени коридори“ за гражданите над 65-годишна възраст. Те ще могат да посещават хранителните магазини между 10:00 и 12:00 ч. наобяд.

След обсъждане със здравния министър, проф. Костадин Ангелов, ДКЦ-тата се включват в прегледа на гражданите с грипоподобни симптоми. По думите на Фандъкова, целта е разтоварване на големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи. Директорите на ДКЦ-та трябва да обособят зони за клинични прегледи в рамките на седмица, като осигурят екип от лекар, медицинска сестра или лаборант, които при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

В последната седмица екипите на СДВР и общината са проверили над 1200 търговски обекта. От началото на седмицата 3342 проверки на хората под карантина са направили органите на реда, събощава още столичният кмет. 

Продължава и засиленият контрол за носене на маски в градския транспорт. Според данните от последните 10-ина дни в системата на „Метрополитен“ има значителен отлив на пътници. Наблюдава се спад от около 100 хил. души дневно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ