19 часа щурм - Атанас Скатов изкачи десетия си осемхилядник!

Manager News

Атанас Скатов успя да изкачи 10-я си осемхилядник - Дхаулагири (8176 м). Скатов бележи двоен успех, защото с днешния си щурм подобрява и личния си рекорд от 3 върха за година. Тази година Скатов на практика покорява четвърти осемхилядник след изкачването на Канчендзьонга (8586 м) на 15 май, Гашербрум I (8080 м) на 12 юли и Гашербрум II (8035 м) на 18 юли.  Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна. До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

Към атака на  Дхаулагири са се отправили общо 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали около десет човека днес, а щурмът е продългил 19 часа. Екоекспедиция "Дхаулагири 2019" тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия - обилни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове", посочват от екипа му във Facebook.

С днешното си постижениее Скатов става и първият българин с общо 11 изкачени осемхилядника, тъй като е качвал вр.Еверест 2 пъти.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ