Арбитражен съд позволи Валиева да продължи участието си на Пекин 2022

Арбитражен съд позволи Валиева да продължи участието си на Пекин 2022

Арбитражен съд позволи Валиева да продължи участието си на Пекин 2022

Руската фигуристка Камила Валиева ще може да продължи участието си в Пекин 2022 след решение на Спортния арбитражен съд, който отхвърли жалбите на Международния олимпийски комитет, Световната антидопингова агенция и Международния съюз по кънки спортистката да бъде отстранена заради положителна допинг проба.

Причината отчасти е свързана с това, че Валиева е малолетна и се счита за „защитено лице“ по стилата на Световния антидопингов кодекс. С това на практика за нея има правила, различни от тези за спортистите над 16-годишна възраст. В решението на съда се посочва, че спиране на участието ѝ „би причинило непоправима вреда“, както и че има „сериозни проблеми“ с ненавременно информиране за резултатите от теста на рускинята за наличие на забранени субстанции, проведен в края на миналата година.

Посочва се още, че тя не е дала положителна проба по време на зимното издание на Олимпийските игри и все още подлежи на дисциплинарна процедура заради положителната проба от декември.

С това Валиева, която продължи тренировките си въпреки споровете около участието ѝ миналата седмица, ще стъпи на леда още утре в състезанието по фигурно пързаляне при жените.

Вчера в свое изявление до „Ройтерс“ Световната антидопингова агенция обяви, че има намерение да поиска разследване на треньори, лекари и други лица, свързани с Валиева.

Какво се случи миналата седмица?

Международната агенция за тестване (ITA) обяви в края на миналата седмица, че 15-годишната олимпийска сензация, която впечатли света с четворен скок във фигурното пързаляне на Пекин 2022, е дала положителен допинг тест.

Става дума за лекарството триметазидин, използвано при ангина и продавано под различни марки. Пробата на спортистката е взета на 25 декември миналата година, по време на руското първенство по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. От него Валиева има спечелено злато в женското състезание.

След инцидента фигуристката бе временно отстранена от Руската антигопингова агенция (РУСАДА), но оспори решението и то беше отменено, което ѝ позволи да продължи участието си.

В момента руските спортисти на Пекин 2022 се състезават под флаг на Руския олимпийски комитет вместо този на собствената си държава заради разкрита мащабна допинг програма от периода 2011-2015 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ