Аржентина победи Франция и грабна световната титла по футбол

Аржентина победи Франция и грабна световната титла по футбол

Аржентина победи Франция и грабна световната титла по футбол

Аржентина стана световен шампион за трети път в историята си, след като победи Франция след изпълнение на дузпи с 4:2, съобщи БТА. 

В редовното време мачът завърши 2:2, като Аржентина комфортно водеше с 2:0 десет минути преди края, но Килиан Мбапе с два гола за две минути изравни. В продължението Лионел Меси с втория си гол отново изведе аржентинците напред за 3:2, но Мбапе отново върна "петлите" в мача от хладнокръвно изпълнение на втора дузпа.

Снимка: Getty Images

При дузпите пропуски за Франция направиха Кингсли Коман и Орилиен Чуамени. Аржентинците стреляха без грешка. Победния наказателен удар за Аржентина вкара крайният защитник Гонсало Монтиел.

Подробен преглед на мача

Аржентина започна мача далеч по-активно от французите и първите две положения бяха пропилени с неточни удари в първия четвърт час. Родриго Де Пол получи топката пред наказателното поле и ударът му бе отбит от защитник, след което Анхел Ди Мария не уцели вратата от десетина метра.

Франция създаде първото си положение в 20-ата минута, когато Антоан Гризман центрира за Оливие Жиру, но нападателят изпрати топката над напречната греда.

Аржентина поведе в ответната атака. Анхел Ди Мария влезе в наказателното поле с топката и бе препънат от Усман Дембеле, а полският съдия Симон Марчиняк даде дузпа. Лионел Меси стреля точно за 1:0 с първия гол за аржентинците на финали на Световни първенства от 13 321 дни насам. За последно Хорхе Буручага бе вкарал за 3:2 срещу ФРГ през 1986 в Мексико.

На Аржентина не й се наложи да чака още 36 години за следващия гол, който падна само 13 минути по-късно. Меси подаде на Алексис Мак Алистър по дясното крило и той центрира ниско за Анхел Ди Мария, който бе напълно непокрит пред вратата. Халфът преодоля Юго Лорис за втори път и южноамериканците поведоха с 2:0.

Бързото темпо на игра на Аржентина предизвика Дидие Дешан да направи две смени още преди почивката. Световното първенство свърши за Оливие Жиру и Усман Дембеле в 41-та минута, а на тяхно място се появиха Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани, което към края на мача се оказа много успешен ход за Дидие Дешан.

Французите обаче започнаха и второто полувреме колебливо, а първото положение бе отново за Аржентина. Родриго Де Пол пропусна центриране за Лионел Меси, който обаче беше блокиран в последния момент от Адриан Рабио.

Франция успя да натисне едва в последния половин час, а първото положение за Килиан Мбапе се откри в 70-ата минута. Нападателят на "петлите" получи топката извън наказателното поле и изпрати силен удар, който обаче премина над напречната греда.

Натискът на Франция даде резултат и действащите световни шампиони отбелязаха два светкавични гола в рамките на една минута. В 80-ата "петлите" получиха дузпа за нарушение на Николас Отаменди срещу Муани и Мбапе намали с точен удар до дясната греда на Емилиано Мартинес, а секунди по-късно звездата на Франция изравни. Той направи двойно подаване с втората резерва от първото полувреме Тюрам и вкара гол с красив и мощен шут от воле.

Снимка: Getty Images

Аржентина пропиля два гола преднина и срещу ФРГ на финала през 1986, когато южноамериканците все пак взеха трофея с попадението на Буручага. Този път това не се случи в редовното време, след като в добавеното време Юго Лорис отрази трудно топовен изстрел на Меси извън наказателното поле.

В края на първото продължение и резервите на Лионел Скалони имаха голям шанс да променят резултата. Удар на Лаутаро Мартинес от добра позиция бе блокиран от Дайо Упамекано, а при добавката точен изстрел на Гонсало Монтиел бе избит от Рафаел Варан.

Лионел Меси отново поведе аржентинците в атака във второто продължение и въпреки че Лорис спаси ударът му при първото положение, лидерът на южноамериканците вкара гол с второто. Вратарят на Франция отрази изстрел на Мартинес от малък ъгъл, а Меси стигна до топката на добавка и вкара за 3:2 в 109-та минута.

Това обаче не беше краят на мача. В 117-ата минута Франция получи втора дузпа, този път за игра с ръка на Гонсало Монтиел, а Мбапе вкара първия хеттрик на финали на Световни първенства след Джоф Хърст през 1966 и изравни отново за крайното 3:3.

Финалът в Катар 2022 бе решен при дузпите, в които Аржентинците не пропуснаха. Отново Меси, Пауло Дибала, Леандро Паредес и Гонсало Монтиел бяха точни за новите световни шампиони, а за бившите пропуски направиха Кингсли Коман и Орелиен Чуамени. Така Аржентина спечели с крайното 4:2 при изпълнението на 11-метрови удари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ