AP: Докато върви футболното първенство в Катар, планетата продължава да се върти

AP: Докато върви футболното първенство в Катар, планетата продължава да се върти

AP: Докато върви футболното първенство в Катар, планетата продължава да се върти

За милиардите хора, които гледат финалите за световната купа в Катар този месец футболът не е само проекция на човешкото общество с всичките му проблеми, но играта понякога е отражение на цялата планета - на нациите, техните спорове, техните стремежи и тези на множество малцинствени общности.

В началото на ноември, само седмици преди началото на чаканото с огромен интерес и най-сериозно наблюдавано Световно футболно първенство в историята - турнира в Катар, висши служители на ФИФА изпратиха писмо, призоваващо отборите „да оставят футбола да заеме централно място“.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино последва този призив в навечерието на откриващия мач преди седмица с едночасова тирада срещу всички, които критикуваха спазването на човешките права в страната домакин, условията, довели до смъртта на хиляди работници мигранти, строейки бляскавите нови стадиони на нацията и нейните позиция по проблемите на движението за равноправие на сексуално различните хора от ЛГБТ

Многобройните фенове по света имат и различна представа какво трябва да показва тази „централна футболна сцена“ в Катар. Много иранци, посещаващи мачове в Катар, искаха да изразят подкрепата си за протестиращите у дома. И те искаха организаторите да направят същото. Други политически проблеми избухват бързо и яростно, почти ежедневно. И извън купола на Световното първенство по футбол, самият свят продължава да се върти около някои от най-тежките си събития, както неизненадващи, така и изненадващи - войната на Русия в Украйна, масовите стрелби в Съединените щати и внезапното избухване на протести в Китай срещу свирепите ковид-ограничения.

За спортния дух Джордж Оруел пише: „Винаги се изумявам, когато чувам хора да казват, че спортът създава добра воля между нациите, и че ако само обикновените хора по света можеха да се срещнат помежду си на терените за футбол или крикет, нямаше да имат склонност да се срещат на бойното поле“.

Твърдението му в основната си част остава и днес. Но Русия беше спряна от участие на това Световно първенство, след като беше домакин на предишното през 2018 г. Това отрази изолацията, пред която са изправени страната и нейните лидери заради нахлуването в Украйна. Самата Украйна отпадна на последното препятствие за квалификациите, като феновете у дома вероятно са по-загрижени за бомбардировките и оцеляването на фона на недостиг на електричество и вода, отколкото да гледат мачове в Катар.

Десетилетията вражда между Съединените щати и Иран се просмукват и натрупват във въздуха, преди отборите на двете нации да изиграят критичен мач от Световното първенство във вторник, който може да доведе до напредък на една от страните към фазите на елиминациите. Футболната федерация на САЩ показа за кратко националното знаме на Иран в социалните медии без емблемата на Ислямската република, заявявайки, че този ход подкрепя протестиращите в Иран. Правителството на Техеран реагира, като обвини Америка, че е премахнала името на Бог от националния си флаг.

Вековният израелско-палестински конфликт, включително израелската окупация на земи, които палестинците искат за бъдеща държава, също беше включен в Катар, въпреки че нито един эт тези отбори не се състезава. Палестинското знаме и пропалестинските фенове бяха видни, докато израелските медии и фенове бяха по-малко добре дошли в арабска държава, която не нормализира отношенията си с Израел.

Докато Мароко завърши с известна победа над високоценените звезди на Белгия в неделя, вълнения избухнаха в белгийските градове, а също и в Холандия, където имигрантската северноафриканска общност отдавна е маргинализирана. „Това не са фенове; те са бунтовници. Мароканските фенове са там, за да празнуват“, каза кметът на Брюксел.

Правата на участниците в движението ЛГБТ са на преден план и в Катар. Страната е гледана под микроскоп заради нейното отношение към правата на човека и законите, които криминализират хомосексуалността.

Играчите на Германия покриха устата си за снимката на отбора преди откриващия си мач, за да протестират срещу ФИФА след забраната на  лентата на ръката на играчите с надписа „One Love“ от страна на ръководния футболен орган. Спортните цветове на дъгата, символ на правата на ЛГБТ, са ключов и спорен въпрос. Някои европейски служители донесоха тези цветове на трибуните.

Катарските футболни фенове отговориха на протеста на Германия, като държаха снимки на бившия германски плеймейкър Месут Йозил, докато покриваха устите си. Това е препратка към Йозил, роден в Германия, потомък на турски имигранти, който напуска националния отбор, след като стана мишена на расистки обиди и изкупителна жертва за ранното отпадане на Германия от Световното първенство през 2018 г. „Аз съм германец, когато печелим, но съм имигрант, когато губим“, каза тогава Йозил.

Да държим света извън спорта, както показаха този турнир и много световни първенства и олимпийски игри преди, е почти невъзможно. Това е особено вярно в един свръхсвързан свят, където всяка дума, всеки жест, всяко празнуване или изблик на ужас се увеличават няколкократно за световната публика.

Футболът наистина може да претендира за игра с централно място, когато тези мачове се гледат и нервните системи на нациите от вълнения са като прекарани през центрофуга. Но ежедневните сложни проблеми никога не са далеч от тази футболна повърхност и винаги са готови да избухнат и да доминират. Оказва се, че останалият свят не свършва там, където започва футболното игрище.

Източник: Асошиейтед прес

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ