Джим Ратклиф е близо до споразумение за 25% от акциите на Манчестър Юнайтед

Джим Ратклиф е близо до споразумение за 25% от акциите на Манчестър Юнайтед

Джим Ратклиф е близо до споразумение за 25% от акциите на Манчестър Юнайтед

Очаква се сделката със сър Джим Ратклиф да стане миноритарен акционер в Манчестър Юнайтед да бъде договорена по време на международната футболна ваканция този месец, вероятно още следващата седмица. Очаква се Ineos Group на Ратклиф да плати около 1,25 млрд. паунда за закупуването на 25%, съобщи BBC .

Собствениците на Юнайтед семейство Глейзър обявиха на 22 ноември 2022 г., че обмислят продажбата на клуба.

Инеос и катарският банкер шейх Джасим бин Хамад Ал Тани направиха предложения, като представиха оферти на стойност около 5 млрд. паунда.

Нито един от кандидатите обаче не пожела да достигне оценката на семейство Глейзър, като Джоел и Аврам Глейзър са известни като неохотни продавачи.

Шейх Джасим се оттегли от процеса миналия месец, като заяви, че последната му оферта, която се смяташе за двойно по-висока от борсовата оценка на Юнайтед - 3,2 млрд. долара (2,64 млрд. паунда), не е отговаряла на изискванията на Глейзър.

Ратклиф вече е променил първоначалния си план за закупуване на 69% от акциите на семейство Глейзър и го е намалил до "мажоритарен" дял.

Въпреки това, едва когато той отново го намали до очакваните 25%, потенциалът за споразумение се увеличи.

Не е напълно ясно каква ще бъде структурата на сделката, нито дали ще има конкретни дати, които ще позволят на Ратклиф да увеличи своя дял. Смята се, че Ратклиф ще предостави допълнителни средства в размер на около 245 млн. лири за инфраструктурни дейности, свързани със стадиона "Олд Трафорд".

Източници, които познават Ратклиф отблизо, заявиха пред BBC Sport, че е "невъзможно да си представим", че той ще се съгласи да бъде тих партньор.Мнозина, както в Юнайтед, така и в близко обкръжение, смятат, че клубът ще се възползва от "нов чифт очи", които да погледнат как се управлява.

Очаква се сър Дейв Брейлсфорд, бившият директор по представянето в британското колоездене, да бъде силно ангажиран. Точната дата за потвърждаване на сделката все още не е уточнена, въпреки че BBC Sport е получила информация, че това няма да стане в понеделник, тъй като тогава е погребението на сър Боби Чарлтън.

Феновете, които се противопоставят на продължаващото участие на Глейзър в Юнайтед и евентуалното запазване на мажоритарния дял, възнамеряват да подновят протестите си по време на съботния мач от Висшата лига срещу Лутън на "Олд Трафорд".

През този сезон Юнайтед изпитва трудности на терена, като е загубил девет от 17-те си мача, намира се на дъното на групата си в Шампионската лига и на осмо място във Висшата лига.

Семейство Глейзър, което купи Юнайтед за 790 млн. паунда през 2005 г., заяви през ноември 2022 г., че ще "проучи стратегически алтернативи" за клуба.

Фирмата за нефтохимически продукти Ineos вече е собственик на френския клуб от Лига 1 Ница и на швейцарския клуб Лозана. Спортното ѝ портфолио включва и високопоставения отбор по ветроходство Ineos Britannia, ръководен от сър Бен Ейнсли, който има за цел да спечели Купата на Америка през 2024 г. за Великобритания, припомня BBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ