Бернар Арно и Red Bull ще придобият футболен клуб от френската втора дивизия

Бернар Арно и Red Bull ще придобият футболен клуб от френската втора дивизия

Семейството на Бернар Арно е близо до закупуването на мажоритарен дял във футболният отбор ФК Париж от френската втора дивизия, инвестирайки в спортния клуб заедно с Red Bull, съобщи Блумбърг, позовавайки се на запознати източници.

Съгласно обсъжданите условия, семейство Арно първоначално ще вземе дял от около 55% чрез своята холдингова компания Agache, преди да изкупи 30% дял от председателя на клуба Пиер Ферачи през 2027 г.. Red Bull ще придобие дял от около 15%, твърдят източниците.

ФК Париж, който е основан през 1972 г., в момента е лидер във френската Лига 2. Клубът е значително по-малко известен от Пари Сен Жермен, основният футболен отбор на френската столица, чийто международен профил се издигна под собствеността на Катар и със звездни играчи като Неймар и Килиан Мбапе.

Ходът да се инвестира е семейно решение, включващо Бернар Арно и неговите пет деца, които работят в LVMH – най-голямата компания за луксозни стоки.

Френският спортен вестник „Екип“ първи съобщи новината в сряда. Представител на семейство Арно e отказал коментар.

Известно е, че ФК Париж разполага с голяма тренировъчна академия, която търси изгряващи футболни таланти в по-широкия регион на Париж.

Бъдещите собственици не искат да предизвикат незабавно ПСЖ, но планират отборът да се класира за най-високата френска лига и в крайна сметка да се опита да вземе участие в Европейската шампионска лига, според „Екип“. Клубът ще се възползва от бюджет в диапазона между 100 и 200 млн. евро за няколко години, съобщава вестникът.

Новината идва на фона на скорошно навлизане на LVMH в спортни спонсорства. Миналата седмица групата подписа 10-годишен договор с Формула 1 на стойност потенциално 1 млрд. долара, заменяйки Rolex SA. LVMH беше и основен спонсор на Олимпийските и Параолимпийските игри, проведени в Париж през лятото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ