Без мероприятия на закрито препоръча министър Кралев на всички спортни федерации у нас

Без мероприятия на закрито препоръча министър Кралев на всички спортни федерации у нас

Без мероприятия на закрито препоръча министър Кралев на всички спортни федерации у нас

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати писмо до всички спортни федерации в България, с което препоръчва да бъдат преустановени спортните мероприятия на закрито, а тези, които се провеждат на открито, по възможност трябва да са без публика и с лекарски контрол на състезателите с цел спазване на мерките за персонална защита от предаване на грипен вирус и коронавирус. Причината за това е динамично променящата се епидемична обстановка в България и в международен мащаб, обяснява той.

При невъзможност за отлагането на спортни мероприятия, от министерството съветват да се осигурят минимални санитарни изисквания за дистанция от един метър между хората, предварителен скрининг за наличие на грипоподобна симптоматика и мерене на температурата на спортните състезатели, епидемиологично проучване за вероятен контакт с лице с доказана коронавирусна инфекция, поставяне на подходящи места на дезинфектанти за ръце.

С оглед на обявената от Световна здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на новия коронавирус, към момента със заповед на министъра на здравеопазването са разпоредени мерки спрямо лицата, пристигащи от Китайската народна република, Италия, Ислямска република Иран и Република Корея, които включват задължително медицинско наблюдение и задължителни здравни мерки, като извършване на медицински прегледи и лабораторни изследвания, карантина за срок от 14 дни в домашни условия или в лечебно заведение и др.

Тези мерки се отнасят за всички, вкл. и отбори на други държави, пристигащи в страната от посочените в заповедта засегнати държави, независимо от държавата, от която произхождат.

При престой на участници от засегнатите държави за подготовка за период по-дълъг от 14 дни в други страни, различни от определените в заповедта, при влизане в България те не подлежат на посочените по-горе мерки. В зависимост от актуалната епидемиологична обстановка в страната към момента на провеждане на спортните прояви ще се препоръчват и допълнителни мерки. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ