Джокович не се е изолирал незабавно след контакт с COVID-19

Джокович не се е изолирал незабавно след контакт с COVID-19

Джокович не се е изолирал незабавно след контакт с COVID-19

Новак Джокович не се е изолирал незабавно след контакт с COVID-19 в средата на декември. Това става ясно от негово изявление, публикувано в социалната мрежа Instagram.

Той разясни за публичните си ангажименти в дните преди получаването на позитивен резултат за коронавирус. На 14 декември Ноле е посетил баскетболен мач в Белград, след който няколко души са дали положителна проба. Джокович не се е изолирал веднага. Два дена по-късно си прави бърз антигенен тест, който се оказва негативен, в същия ден е направено и PCR изследване. На 17 декември посещава тенис събитие, като преди това отново прави антигенен тест, който също е бил негативен.

След събитието получава известие за позитивен резултат от направения PCR тест. И след това обаче се оказва, че той не се е изолирал, защото на 18 декември е в тенис центъра си в сръбската столица. Там се среща с журналист от вестник “L’Equipe” за интервю и за фотосесия. „Отмених всички други събития освен интервюто за “L’Equipe”, коментира Джокович, допълвайки, че се чувствал задължен, защото не искал да разочарова журналиста, но е бил социално дистанциран и е носил маска почти през цялото време. Сваля я единствено за фотосесията. След края на срещата се изолира в дома си. „Приемам, че трябваше да пренасроча този ангажимент“, коментира тенисистът.  

 

 

Световният номер 1 в тениса потвърди, че има допусната грешка в пътническата декларация за влизане в Австралия, която е била попълнена от неговия екип. В публикация в Instagram той определи недоразумението като „човешка грешка“.

В документа е отбелязан отговор „не“ на въпроса „Пътували ли сте и ще пътувате ли през 14-те дни преди полета си за Австралия?“. Към него има и предупреждение, че предоставянето на невярна или подвеждаща информация е „сериозно престъпление“.

Същевременно от публикации онлайн става ясно, че Ноле е бил в Белград по Коледа, преди да лети за Австралия от Испания през Дубай на 4 януари. С това на практика подадените данни не отговарят на действителността. „Агентът ми искрено се извинява за административната грешка при задраскване на неправилното квадратче за предишните ми пътувания, преди да пристигна в Австралия. Това беше човешка грешка и със сигурност не е умишлено“, съобщава Джокович.

По думите му неговият екип вече е предоставил на австралийското правителство допълнителна информация по въпроса. Очаква се скоро имиграционният министър Алекс Хоук да обяви дали ще отнеме визата на тенисиста, тъй като разполага с подобни правомощия въпреки отмяната на първото анулиране на документа на Джокович от съд в Мелбърн по-рано през седмицата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ