Евро 2024: Испания и Франция определят първия финалист в епичен сблъсък днес

Евро 2024:  Испания и Франция определят първия финалист  в епичен сблъсък днес

Едно от класическите футболни съперничества в Европа ще реши кой ще бъде първия финалист на Евро 2024. В Мюнхен Испания и Франция ще изиграят днес първия полуфинал от надпреварата, предаде БНР.

Двата тима са сред най-успешните в историята на европейски първенства - Испания държи рекорда заедно с Германия с три титли, докато "петлите" са триумфирали два пъти, като двете страни са ставали и световни шампиони.

Франция и Испания имат богата история на шампионатите на Стария континент - през 1984 година на "Парк де Пренс" в Париж домакините побеждават "Ла Фурия Роха" с 2:0 във финала на надпреварата след голове на Мишел Платини и Бруно Белон, за да грабнат трофея. 

16 години по-късно на Евро 2000 Франция прави обрат срещу Испания за крайното 2:1 в четвъртфиналите, като този път герои са Зинедин Зидан и Юри Джоркаеф, а впоследствие "петлите" отново стават шампиони на Европа. Отмъщението за Испания идва на Евро 2012 и победата с 2:0 в четвъртфиналите след дубъл на Шаби Алонсо, а скоро след това испанците стават европейски шампиони за втори пореден път.

Другият най-важен мач между двата тима е осминафиналът на Мондиал 2006 в Германия, когато Франция прави обрат и печели с 3:1 по пътя си към финала, изгубен от Италия с дузпи. Общата статистика в официални мачове между двата колоса е 6 победи за Франция, 2 равенства и 2 успеха за Испания. Ако се включат и приятелските срещи, то предимството е за Испания - 16 победи, 13 загуби и 4 ремита.

"Ла Фурия Роха" е може би най-добрият отбор на Евро 2024, но в 1/4-финалите за първи път от началото на надпреварата беше поставен под сериозен тест от домакините от Германия. Тимът на Луис де ла Фуенте стигна до победа с 2:1 след продължения след късен гол на Микел Мерино, но трябваше сериозно да се потруди, след като допусна изравнително попадение минута преди края на редовното време. Испанците са енергични, динамични и играят директен футбол, но за полуфинала ще бъдат без двама основни футболисти в лицето на Дани Карвахал, който бе изгонен срещу Германия, и Педри, който е с разтегната коленна връзка. Първоначално се смяташе, че наказан за натрупани картони е и нападателят Алваро Мората, но впоследствие от УЕФА потвърдиха, че той всъщност не е получил картон в драматичния край на двубоя с Германия.

Франция на Дидие Дешан се добра до полуфиналите, след като отстрани Португалия след изпълнение на дузпи. "Петлите" са далеч от най-доброто си лице на турнира, но с много добра игра в защита компенсират до момента за неефективната игра в атака - французите са на крачка от финала, при положение, че нямат гол от игра - автогол на Максимилиан Вьобер в двубоя с Австрия, дузпа на Килиан Мбапе срещу Полша и нов автогол на Ян Вертонген, с който бе елиминиран тимът на Белгия. В останалите си две срещи Франция направи две нулеви равенства - с Нидерландия и Португалия. Сега, Дешан отново ще опита да спре испанската машина със солидните си изяви в отбрана, където оперират Дайо Упамекано и Уилям Салиба.

Победителят от  полуфиналния двубй днес ще играе с Англия или Нидерландия във финала на Евро 2024. Вторият полуфинал между "Лалетата" и "Трите лъва"  ще се играе  на 10 юли  в Дортмунд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка
Руската Белгородска област обяви извънредно положение заради продължаващите атаки от украинските сили
Малките предприятия с над 8 млн.лв. нетни приходи от продабжи подлежат на задължителен финансов одит
Българска авиокомпания ще изпълнява четири карго полета седмично от Китай до София
На днешната дата, 14 август. Рождениците днес
Язовирите пресъхват, от екоминистерството искат спешни действия за осигуряването на питейна вода
Съдът прибра три суперлимузини от луксозния автопарк на Румен Гайтански-Вълка
Броят на корабите с втечнен газ и насипно зърно през Панамския канал спадна наполовина заради сушата
„Туристите вече не идват“: Криза в крайбрежния туризъм в няколко региона на Италия
Иман Хелиф заведе дело срещу Х, Илон Мъск, Джоан Роулинг и Тръмп
Времето: Отново жълти и оранжеви кодове за много горещо време
Играта на сигурно - най-рискованата лидерска стратегия
Цитат на деня