Евро 2024: Суперкомпютър посочи нов фаворит за спечелване на първенството

Евро 2024: Суперкомпютър посочи нов фаворит за спечелване на първенството

Суперкомпютърът на статистическата компания Opta определи Германия като фаворит за спечелване на Европейското първенство.

Според суперкомпютъра, който е провел 10 000 симулации на турнира, вероятността за победа на домакините се оценява на 18,34%. По-рано Германия беше поставена на трето място по отношение на шансовете за шампионската титла (14,5%), съобщават световни медии.

Националният отбор на страната - домакин на Евро 2024 завърши груповата фаза на първо място с две победи и едно равенство, както и с голова разлика 8:2.

Франция падна от първо на второ място по отношение на вероятността да спечели първенството (18,21%), а Англия (17,22%) - от второ на трето.

Месец преди началото на Евро 2024  Opta посочи Англия като основен фаворит (19,9%), а ден преди началото - Франция (18,4%). Германия, от друга страна, винаги е била на трето място - 12,4-14,5%

Opta оценява вероятността Испания да стане шампион на 13,6%. Отборът завърши груповата фаза със 100 процента успеваемост и не допусна нито един гол. Ако Испания и Германия преодолеят съперниците си от първия кръг на плейофите, те могат да се срещнат на четвъртфиналите.

Шансовете на Португалия, която завърши начело на групата си предсрочно след две победи, да спечели самия турнир се оценяват на 11,45 процента.

Opta изчислява, че шансовете на останалите отбори за спечелване на Еврото са по-малко от 7 процента.

Франция пък  загуби първото място в класацията на основните фаворити според суперкомпютъра на статистическата компания Gracenote (Nielsen), като падна до второ място (вероятност за победа 13,7%).

Същевременно Испания се изкачи от трето на първо място. Нейните шансове се увеличиха от 10,8 % на 14,7 %. Германия падна от второ на трето място с 13,1%. Нидерландия (11%) и Португалия (10,3%) също са в топ 5. Англия е поставена на шесто място по отношение на шансовете за победа със 7,7 процента.

Груповата фаза ще приключи на 26 юни. Финалът на Европейското първенство ще e на 14 юли в Берлин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ