Федерацията по плувни спортове спря правата на Антъни Иванов за три години

Федерацията по плувни спортове спря правата на Антъни Иванов за три години

Федерацията по плувни спортове спря правата на Антъни Иванов за три години

Управителният съвет на Българска федерация плувни спортове (БФПС) взе единодушно решение за спиране на състезателните права на състезателя на ПСК “Черно море” Варна Антъни Иванов за срок от три години. Наложена му е и парична глоба в размер на 2000 лв., предава gong.bg

Причина за санкцията са серия медийни изяви на Иванов, в които "чрез неверни твърдения, клевети, внушения и обиди той уронва престижа както на БФПС, отделни състезатели, треньори, членове на Управителния съвет на централата, така и на спортни институции като Министерството на младежта и спорта (ММС), Българския олимпийски комитет (БОК) и Антидопинговия център", гласят мотивите за решението.

"В продължение на месеци УС на БФПС запази неутралитет по започнатата от Антъни Иванов атака срещу българското плуване, българските плувци, ММС и БОК. Неверните твърдения, обиди и клевети, които Иванов изказва пред българските медии и аудитория, бяха подадени от негова страна и до международни сайтове, ангажирани с отразяването на плувните спортове.", се посочва в позиция на УС на федерацията по плувни спортове.

УС на Българска федерация плувни спортове е констатирал, че Иванов умишлено цели дискредитиране на ръководството на федерацията, на българското плуване като цяло и на елитни български състезатели. Ръководният орган на федерацията счита за недопустими и целящи оклеветяване твърденията на състезателя на ПСК “Черно море” Варна, че световният рекордьор на 400 м св. стил за юноши Петър Мицин е постигнал своите резултати през 2023 г. чрез използването на субстанции, които попадат в забранителния списък на Световната антидопингова агенция. За тези свои твърдения Иванов не предоставя никакви доказателства, уточняват от УС на федерацията по плувни спортове.

Решението на УС е взето и в съблюдаване на Етичния кодекс на Българска федерация плувни спортове, в който е заложено, че лицата, свързани с плувните спортове, са длъжни да имат поведение, съобразено с общоприетите принципи на почтеност, лоялност и отговорност. Същите трябва да уважават правилата, достойнството и ценностите на всеки човек, като недопустимо от състезателите е използването на нецензурни изрази, отправяне на обиди и клевети, в това число и в средствата за масова информация, социалните мрежи и други комуникационни и информационни технологии.

Най-добрият и титулован български плувец в последните години реагира с пост във Фейсбук след наложеното му тежкото наказание. 

"Още една доста "смешна" постъпка. Никога не съм казвал, че Мицин е постигнал рекорда си със забранени вещества. Похвалих колко химически грамотни са хората от Българска федерация плувни спортове. Явно имаме "гузен, не гонен, бяга", написа във Фейскбук профила си Антъни Иванов, а малко след това публикува още един пост: "Ще си платя "глобата" от Българска федерация плувни спортове, когато ми платят билета за прибирането преди ЕП в Будапеща през 2021 г.  Все още ги чакам да го осребрят. Станаха почти 3 години. Добре, че не завися от техните пари да живея, че досега щях да съм умрял".  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ