Катар поглежда към домакинство и на олмпийските игри през 2036 г.

Катар поглежда към домакинство и на олмпийските игри през 2036 г.

Катар поглежда към домакинство и на олмпийските игри през 2036 г.

След домакинството на световното първенство по футбол Катар има желание да организира олимпийските игри през 2036 г., съобщава "Ройтерс".

Страната, която стана първият домакин на световно по футбол от арабския свят беше подложена на сериозни критики заради отношението си към работници емигранти, помогнали за изграждането на необходимата инфраструктура за турнира. Въпреки това самите катарци са окуражени от успешното провеждане на най-големия футболен турнир и сега насочват вниманието си към летните олимпийски игри. До момента те никога не са били организирани в мюсюлманска страна.

"Ройтерс" съобщава, че в страната преобладава мнение, че е в силна позиция да се кандидатира за домакин на игрите през 2036 г., след като е демонстрирала капацитета си. Агенцията посочва, че новата инфраструктура на страната вероятно ще отговори на изискванията на Международния олимпийски комитет (МОК), тъй като вече е била разработена и модернизирана за събитието на ФИФА.

Предполага се също, че Катар би искал олимпийските игри да се проведат по-късно през годината, далеч от традиционното лятно време. Държавата от Персийския залив е инвестирала значителни средства в разработването на технологии за климатизация на стадионите си, за да се справи горещините.

И преди Катар е изразявал желание да приеме олимпийските игри. Държавата обаче не успя да придвижи кандидатурата си за игрите през 2016 и 2020 г., които отидоха съответно в Рио де Жанейро и Токио.


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ