ФИФА обмисля нов формат за Мондиал 2026

ФИФА обмисля нов формат за Мондиал 2026

ФИФА обмисля нов формат за Мондиал 2026

ФИФА клони все повече към 12 групи с по четири отбора за следващото световно първенство, отколкото към варианта с 16 групи от по три отбора. Това твърди британският вестник "Гариън", позовавайки се на свои източници, предава gong.bg.

Световното първенство по футбол през 2026 година ще се проведе в Мексико, САЩ и Канада и ще бъде първото в историята с 48 отбора. Плановете на ФИФА са те да бъдат разделени в 16 групи по три, но според "Гардиън" в Доха, където се играе настоящото Световно първенство, вече са проведени разговори за смяна на формата. Те са инициирани от организаторите на турнира, които се притесняват, че при три отбора ще има лишени от интрига срещи в последния кръг на груповата фаза или такива, в които два отбора правят неформална уговорка за високо резултатно равенство, за да продължат напред. Освен това, ако отборите са по четири в група, това ще доведе до изиграването на повече мачове и респективно по-големи приходи от продажбата на билети.

Друг плюс е, че при 12 групи осемте най-силни трети отбора ще могат да се класират за елиминационната фаза, което означава, че дори и при две загуби в първите два мача всеки отбор ще има поне теоретичен шанс да продължи напред.

Ако предложеният вариант с 12 групи се приеме, на следващото световно първенство ще се изиграят 104 мача - с 40 повече от тези в Катар тази година. При вариант с 16 групи ще се проведат 80 мача. Единственото сигурно е, че на следващото Световно първенство феновете ще видят повече мачове преди да бъде определен световният шампион. Решение по този казус ще бъде взето през 2023 година.

Според "Гардиън" ФИФА и големите спонсори няма да имат нищо против световното първенство да се удължи с няколко дни, но проблем може да създадат клубовете и синдикатите на футболистите, които и сега се оплакват от прекалено натоварената програма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ