Кубрат Пулев завоюва титлата на Световната боксова асоциация след победа над украинеца Шевадзуцкий

Кубрат Пулев завоюва титлата на Световната боксова асоциация след победа  над украинеца Шевадзуцкий

Кубрат Пулев завоюва титлата на Световната боксова асоциация след победа над украинеца Шевадзуцкий

Кубрат Пулев завоюва интернационалната титла на Световната боксова асоциация в тежка категория след победа над украинеца Ихор Шевадзуцкий с единодушно съдийско решение.

Пред над 8000 зрители в "Арена София" Пулев надигра в главния мач от галавечерта противника си с резултат от 117:111, фиксиран в картите и на тримата съдии край ринга.

За Пулев победата е 31-ва в 34 мача като професионалист, като той има и три загуби. За Шевадзуцкий поражението е едва второ в 13 срещи, като той има 11 победи.

42-годишният Пулев и 34-годишният Шевадзуцкий започнаха мача по-предпазливо. В първия рунд двамата се опознаваха и макар Пулев да бе по-активният, той трудно успяваше да разклати 130-килограмовия украинец, съобщава БТА.

Играта обаче се динамизира още в началото на втория рунд, в който двамата действаха много по-близо един до друг. Очаквано, това доведе веднага до оплаквания от страна и на двамата бойци за нечисти действия на съперника им.

Последваха няколко рунда, в които нито един от двамата нямаше видимо предимство. По-високият от двамата Пулев разчиташе да постоянни атаки към главата на Шевадзуцкий, докато украинецът се целеше в един нокаутиращ удар.

В шестия рунд у Шевадзуцкий започна да се вижда умора и той все по-често изоставаше при размените на удари. Пулев пък бе по-маневрен на ринга с всяка изминала минута притискаше съперника си все повече.

Минута след началото на осмия рунд Кубрат Пулев изпрати много тежък десен прав удар в лицето на украинеца, който обаче някак успя да се задържи на крака.

Шевадзуцкий показа признаци на пробуждане в края на мача. В заключителните три рунда той тръгна по-смело в атака Сли много по-често предизвикваше размени на удари. Това направи боя много по-интересен за публиката, която все по-смело окуражаваше своя любимец Кубрат Пулев. 

Вдигнатият адреналин и у двамата доведе до няколко разменени удара след гонга за край на 11-ия рунд, но съдията на ринга бързо успокои ситуацията. 

Дванадесият рунд на мача беше най-атрактивен, с много динамика и от двете страни, което накара зрителите да изпратят на крака и двамата боксьори.

След края на мача на ринга се качи и германецът Махмуд Чар, който е носителят на "регулярната" световна титла на WBA в тежка категория. Чар трябваше да се бие с Пулев в събота вечерта, но контузия му попречи да се бие, заради което бе заменен от Шевадзуцкий.

Украинецът пък развя високо знамето на Украйна в края на мача, което раздели публиката в "Арена София" и голяма част от тях го освирка, а друга част го приветства.

Същевременно братът на  Кубрат -Тервел Пулев, победи с единодушно съдийско решение камерунеца Поли Ламбърт, но не бе никак доволен от играта на съперника си, който според него е действал с прекалено много нечисти прийоми. 

41-годишният български боксьор взе осемрундовата битка в полутежка категория и благодари на публиката "Арена София" за подкрепата, която му е дала.

"Страхотен мач от гледна точка на публиката и на зрелището, но труден за мен. Съдията допусна по-мръсна игра и от двамата - първоначално от него, после и аз нямаше какво да правя и започнах да използвам същите средства. Получи се бокс, на който ние тук много не залагаме, но важното е, че победихме. Победителите не ги съдят", бяха първите думи на по-малкия от братята Пулеви.

"Искаме да благодаря на публиката, която не спря да ме аплодира. Огромен поклон към всички вас. Пред чужда публика това нямаше как да се получи, вие бяхте моята подкрепа. Моето послание към Кубрат е да не подценява никой, защото няма да му е лесно. Съдиите са чужди, все едно играем в Германия или САЩ", завърши Тервел Пулев.

Легендата на българския футбол Христо Стоичков бе един от първите хора, които поздравиха Кубрат Пулев след завоюваната от него интернационална титла на Световната боксова асоциация. 

Бившият носител на "Златната топката" бе един от ВИП гостите на галавечерта в "Арена София" и видя на живо успеха на Кубрат Пулев над украинеца Ихор Шевадзуцкий и на Тервел Пулев над камерунеца Роли Ламбърт.

"Горд и щастлив съм от победите на Кубрат и Тервел. Не е лесно да носиш трибагреника и герба. Гордея се, че сме приятели от толкова много години. Затова съм тук, за да подкрепя Кубрат и Тервел. Трябва и в най-трудните моменти да се подкрепяме. Благодаря и на публиката, които дойде да ги подкрепи", каза Стоичков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ