Марио Драги предупреди за проточване на Brexit

Марио Драги предупреди за проточване на Brexit

Марио Драги предупреди за проточване на Brexit

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги предупреди днес за продължителен процес на излизане на Великобритания от ЕС, заявявайки, че първоначалният шок от решението е преодолян, но все още има икономически рискове, предаде ДПА.

"Съвсем ясно е, че колкото по-дълго трае несигурността около окончателната развръзка, толкова по-свързани с това ще бъдат последиците", каза Драги пред евродепутати при изслушване в Брюксел.

"Съдбините на Обединеното кралство определено оказват влияние върху икономиката на еврозоната", добави той.

Валутният съюз, обединяващ 19 страни членки на ЕС, се оказа "издръжлив" на решението за Brexit на референдума, посочи Драги, допълвайки, че "първоначалното влияние от вота е овладяно и силните реакции на финансовите пазари, като спадовете в цените на акциите, до голяма степен са обърнали посоката".

"Състоянието на икономиката на еврозоната остава стабилно. Тя успя да издържи на шока, свързан с Brexit ", заяви пред комисията по икономически и финансови въпроси на Европарламента президентът на ЕЦБ, цитиран от ТАСС.

По думите му излизането на Великобритания от ЕС не бива да застрашава целостта на единния пазар.

Само че времевият период, развитието и окончателната развръзка от преговорите по излизането между Великобритания и ЕС в крайна сметка ще определят доколко процесът ще окаже натиск върху икономиката на еврозоната, добави Драги, цитиран от ДПА.

Марио Драги предупреди членовете на Европейския парламент, че дългосрочните последици ще бъдат много по-трудни за предвиждане, информира Асошиейтед прес.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ