Не е въпрос на пари: Изборът на Меси да играе в Маями е удар по амбициите на Саудитска Арабия

Не е въпрос на пари: Изборът на Меси да играе в Маями е удар по амбициите на Саудитска Арабия

Не е въпрос на пари: Изборът на Меси да играе в Маями е удар по амбициите на Саудитска Арабия

Аржентинската суперзвезда Лионел Меси отхвърли изключително изгодна оферта от Саудитска Арабия, избирайки вместо това да играе за „Интер Маями“ в американския шампионат Мейджър лийг сокър (МЛС), пише Си Ен Би Си.

Съобщението за мегатрансфера дойде след месеци на интензивни спекулации дали 35-годишният играч може да се върне в любимата си „Барселона“, която неохотно напусна през 2021 г. Този ход обаче винаги изглеждаше малко вероятен, като се има предвид, че клубът има дългогодишен проблем с правилата за финансов феърплей на Ла Лига.

Широко разпространено беше мнението, че Меси, който изведе Аржентина до победа на Световното първенство по футбол миналата година, ще избере да играе за „Ал-Хилал“ в Саудитска Арабия, след като се раздели с френския шампион „Пари Сен Жермен“.

Неочаквано Меси обяви в сряда, че е избрал отбора на Маями.

„Взех решението да отида в Маями“, разкри Меси в интервю за испанските новинарски издания Mundo Deportivo и Sport.

„Все още не съм го финализирал на 100%. Все още ми липсват няколко неща, но решихме да продължим. Ако Барселона не се получи, исках да напусна Европа, да се махна от светлината на прожекторите и да мисля повече за семейството си“, коментира суперзвездата.

Меси каза, че чувства, че е дошло времето да се присъедини към американската футболна лига, „за да изживее футбола по различен начин и да се наслаждава на ежедневието“.

„Очевидно със същата отговорност и желание да искаме да побеждаваме и винаги да правим нещата добре. Но с повече спокойствие“, добави той.

Сделката означава, че световната футболна икона няма да последва дългогодишния си съперник Кристиано Роналдо и френския нападател Карим Бензема, които вече играят за отбори в Саудитска Арабия.

Страната от Близкия изток, която бързо се превръща в основен играч в света на спорта, постигна нещо като преврат само 24 часа по-рано с обявяването на шокиращо сливане между LIV Golf и базираната в САЩ PGA Tour.

Отказът на Меси от оферта, за която се говореше, че включва заплата 400 млн. долара на година (колосална сума дори по стандартите на футбола), нанася удар върху амбициите на Рияд да привлече най-големите играчи в спорта в своята висша лига.

Миналия месец бащата и агент на Меси, Хорхе Меси, отрече спекулациите, че синът му е готов да се премести в Саудитска Арабия, след като френските медии съобщиха, че сделката е сигурна.

Това се случи, след като ПСЖ наказа Меси за пътуване до Саудитска Арабия и пропусната тренировка в резултат на това.

„Ако беше въпрос на пари, щях да отида в (Саудитска) Арабия или другаде, където ми предложиха много пари“, каза Меси.

„Радваме се, че Лионел Меси заяви, че възнамерява да се присъедини към „Интер Маями“ и МЛС“, се казва в изявление на шампионата, като се пояснява, че по-фините детайли по сделката все още трябва да бъдат изгладени.

„Въпреки че остава работа за финализиране на официално споразумение, очакваме с нетърпение да приветстваме един от най-великите футболисти на всички времена в нашата Лига“, добавиха оттам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ