Париж предаде олимпийската щафета на Лос Анджелис с драматичното участие на Том Круз

Снимка: Getty images
Снимка: Getty images
Снимка: Getty images

Холивудската суперзвезда Том Круз се появи драматично на церемонията по закриването Олимпийските игри в Париж, спускайки се с въже от покрива на „Стад дьо Франс“, предаде Би Би Си.

За да отбележи предаването на щафетата на Лос Анджелис, който ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2028 г., Круз взе олимпийското знаме от една от звездите на Париж - американската гимнастичка Симоне Байлс - преди развълнуваната публика да го види как се отдалечава с мотоциклет. После специално видео показа как скача с парашут и прави редица каскади около надписа Hollywood в Лос Анджелис.

Предварително записаният клип, показващ пътуването му до Ел Ей, включваше саудтрак от родните в Калифорния „Ред хот чили пепърс”

След това фънк-рок хитмейкърите представиха изпълнение на живо на класическото си парче Can't Stop на плаж. Участие взеха и  Били Айлиш, Снууп Дог, Доктор Дре и други.

62-годишният Круз бе забелязан няколко пъти да аплодира отбора на САЩ в плувната щафета и да наблюдава американската гимнастичка Симон Байлс, носителка на много медали, по време на продължилите две седмици Олимпийски игри.

„Страхотно е“, каза той пред агенция Ройтерс тогава. „Страхотни истории, страхотни спортисти. Невероятно е това, което правят.“

България завърши Олимпиадата в Париж с общо 7 отличия - 3 златни медала, 1 сребърен и 3 бронзови.

На първо място в класирането се наредиха Съединените щати със 126 отличия - 40 златни, 44 сребърни и 42 бронзови. На втора позиция остана Китай, като азиатския гигант изравни САЩ с 40 златни медала, но изостана при общата бройка с 27 сребърни и 24 бронзови. Третата позиция е за Япония с 45 медала  – 20 златни, 12 сребърни и 13 бронзови.

В заключителната си реч президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, който ще се оттегли от поста през през 2025 г., каза, че Олимпийските игри в Париж са били „сензационни, или смея да кажа, „Сена-зационни“ – игра на думи с река Сена, която преминава през френската столица.

Той добави, че те са „олимпийски игри от нова ера“ като първите „изпълнени изцяло в съответствие с нашите реформи в олимпийския дневен ред: по-млади, по-градски, по-приобщаващи, по-устойчиви, както и първите олимпийски игри с пълен паритет между половете“.

Германецът похвали спортистите за техните „просто невероятни“ изпълнения, като каза, че те са показали „на какво величие сме способни хората“.

„През цялото това време вие ​​живеехте мирно заедно под един покрив в олимпийското село. Прегръщахте се един друг. Уважавахте се един друг, дори ако вашите страни са разделени от войни и конфликти. Вие създадохте култура на мир. Това вдъхнови всички нас и милиарди хора по света. Благодаря ви, че ни накарахте да мечтаем. Благодаря ви, че ни накарахте да вярваме в един по-добър свят за всички“, каза Бах.

„Знаем, че Олимпийските игри не могат да създадат мир. Но Олимпийските игри могат да създадат култура на мира, която вдъхновява света. Ето защо призовавам всички, които споделят този олимпийски дух: нека живеем с тази култура на мир всеки ден“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ