Почина Дейвид Стърн - човекът, който преобрази NBA

Почина Дейвид Стърн - човекът, който преобрази NBA

Почина Дейвид Стърн - човекът, който преобрази NBA

Eдна от легендарните фигури, свързана с NBA извън игрището, почина в първия ден на 2020 г. На 77-годишна възраст издъхна дългогодишният комисионер на Асоциацията Дейвид Стърн. Преди три седмици той получи инсулт в ресторант, докато вечеряше със семейството си. Въпреки незабавната намеса на медиците и спешната операция, Стърн така и не се възстанови, информира gong.bg.

Той пое ръководството на NBA през 1984 г., когато Асоциацията беше на кръстопът. Но с иновативните си решения, сключените изгодни договори за телевизионни права, велики маркетингови стратегии и увеличената социална отговорност на играчите успя не просто да я вдигне на крака, а да я превърне в глобална марка, разпознаваема по цял свят. На практика увеличи масата на феновете на NBA с милиарди души.

Стърн поставя акцент върху баскетболните звезди - Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Лари Бърд, Чарлз Баркли, Леброн Джеймс. Така успява да привлече редица спонсори, след което да увеличи популярността на този спорт и да го постави редом до бейзбола и американския футбол в САЩ. Дейвид Стърн съдейства активно и за учредяването на женската NBA, която стартира през 1997 г.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ