Реал Мадрид си върна първото място като най-скъпата футболна марка в света

Реал Мадрид  си върна първото място като най-скъпата футболна марка в света

Испанският футболен клуб Реал Мадрид се завърна на първо място в класацията на най-скъпите марки в света на футбола, според доклад на консултантската компания Brand Finance. През изминалата година стойността на марката на мадридския клуб се увеличи с 16% и достигна 1,7 милиарда евро.

„Завръщането на Реал Мадрид на върха в класацията подчертава простия факт, че те наистина са най-добрият клуб в своята област,“ каза ръководителят на отдел „Спорт“ в Brand Finance Хюго Хансли в прессъобщение на компанията. „Както и тяхното впечатляващо представяне на терена, рекламата на клуба дейностите постоянно генерират значителни приходи и засилват влиянието на глобалната марка."

Миналогодишният лидер английският Манчестър Сити зае второ място в класацията. Стойността на тази марка се е увеличила със 7%, до 1,6 млрд. евро. Манчестър Сити за пореден път стана победител в английската Висша лига.

Реал победи Манчестър Сити в четвъртфиналите на Шампионската лига и след това спечели най-големия клубен турнир в Европа, побеждавайки Борусия Дортмунд на финала. Мадридският клуб стана и шампион на Испания.

Топ 3 на най-скъпите футболни марки в света са Барселона с 1,5 млрд. евро, а в топ 5 влизат още Манчестър Юнайтед и Ливърпул (по 1,4 млрд. евро).

В топ 10 на класацията имаше нова промяна - Пари Сен Жермен падна на седмо място в класацията, след Байерн Мюнхен. Експертите на Brand Finance отбелязват, че напускането на такива суперзвезди като Меси, Неймар и Мбапе от ПСЖ може да повлияе негативно на продажбите на различни продукти със символите на клуба, да доведе до спад в стойността на спонсорските договори и намаляване на популярността сред феновете по света .

Най-бърз ръст в стойността на марката в топ 50 регистрира Байер, който за първи път в историята си спечели шампионата на Германия. Стойността на марката на отбора от Леверкузен скочи със 72% до 333,6 милиона евро.

Останалите места в челната десетка бяха заети от клубове от Лондон: Арсенал е осми, Тотнъм е девети, Челси е десети.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ