Renault продава дял в отбора си във Формула 1 за 200 млн. долара

Renault продава дял в отбора си във Формула 1 за 200 млн. долара

Renault продава дял в отбора си във Формула 1 за 200 млн. долара

RedBird Capital Partners и Otro Capital ръководят група инвеститори, който ще придобият 24% от отбора Alpine във Формула 1 на Renault в сделка, оценяваща бизнеса на 900 милиона долара, докато френският производител на автомобили напредва с амбициозни планове за своето подразделение за спортни коли, пише Блумбърг.

RedBird, Otro Capital и Maximum Effort Investments ще похарчат 200 милиона за дела в Alpine Racing Ltd., звеното, отговарящо за дейностите на Alpine във Формула 1, базиран в Енстоун, Обединеното кралство, съобщи Renault в понеделник.

Alpine Racing SAS, предприятието, произвеждащо F1 двигатели във Вири-Шатийон, Франция, не е част от сделката и ще остане 100% собственост на Renault. Alpine е домакин на събитие в Енстоун в понеделник, за да даде повече подробности за инвестицията и продуктовата гама, която предстои. Alpine потвърди отново целта си да достигне 8 милиарда евро приходи през 2030 г. и да излезе на печалба през 2026 г.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео се стреми да повиши репутацията на марката в стремежа си да разшири бизнеса със спортни автомобили и да премине към електрификация, а усилията във Формула 1 са ключова част от неговата стратегия. След ребрандирането на отбора на Renault във Формула 1 на Alpine, Де Мео сега разработва пълна гама модели, като се очаква марката, известна най-вече със своето спортно купе A110, да стане изцяло електрическа от 2026 г.

Сделката ще позволи на Alpine да спечели група опитни инвеститори. RedBird, която управлява капитал от 8,6 милиарда долара в различни сектори, включително спортни, потребителски и финансови услуги, ръководи придобиването на италианския футболен клуб AC Milan за 1,2 милиарда евро миналата година и също така притежава френския футболен отбор Toulouse FC. Алек Шайнер, съосновател и партньор на Otro Capital, ще се присъедини към борда на директорите на Alpine.

Инвеститорите са все повече привлечени от Формула 1 - спорт, чиято популярност процъфтява през последните години. Съгласно сделката групата ще помогне на Alpine да расте в области като медии, спонсорство, продажба на билети, хотелиерство, управление на търговски права, лицензиране и стратегии за мърчандайзинг.

Отборът на Alpine завърши четвърти в класирането на Формула 1 през миналия сезон, спомагайки за повишаване на видимостта и продажбите на марката. Докато пилотът Естебан Окон стана трети на престижното Гран При на Монако миналия месец, стартът на тазгодишния шампионат на Формула 1 е по-слаб. В момента отборът е пети в класирането на конструкторите, зад Red Bull Racing, Mercedes, Aston Martin и Ferrari.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ