Съдът потвърди 6-годишното отстраняване на Блатер от футбола

Съдът потвърди 6-годишното отстраняване на Блатер от футбола

Съдът потвърди 6-годишното отстраняване на Блатер от футбола

Спортният арбитражен съд в Лозана потвърди 6-годишната забрана на бившия президент на световната футболна асоциация (ФИФА) - Йозеф "Сеп" Блатер да се занимава с футбол.

80-годишният швейцарец беше принуден да си подаде оставката след избухването на огромния корупционен скандал през пролетта на 2015 г. След това бе наказан заради нарушения на етичния кодекс през 17-те години, докато беше шеф на ФИФА. Спортният съд го призна за виновен за "нелоялно плащане" на 1,3 млн. британски лири на бившия шеф на европейската футболна централа УЕФА - Мишел Платини.

Миналата година ФИФА забрани на Блатер и Платини да заемат длъжности, свързани с футбола, в продължение на 8 години. Двамата обжалваха пред комитета по етика и през декември той намали санкциите им на 6 години.

В писменото становище от днес арбитражният съд описа плащането на Блатер към Платини като "неопрадван подарък", направен "не на договорна основа". 

"Не съм очаквал друго решение. Ще трябва да го приема. Научих много през тези 41 години в структурите на ФИФА. Научих най-вече, че както можеш да спечелиш, така и да загубиш", коментира Блатер.

През май съдът в Лозана намали наказанието на французина Платини на 4 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ