Сенатор иска Карим Бензема да бъде лишен от френско гражданство заради връзки с "Мюсюлмански братя"

Сенатор иска Карим Бензема да бъде лишен от френско гражданство заради връзки с Мюсюлмански братя

Сенатор иска Карим Бензема да бъде лишен от френско гражданство заради връзки с "Мюсюлмански братя"

Френски сенатор призова в сряда Карим Бензема да бъде лишен от френско гражданство, след като министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин предположи, че футболната звезда е свързана с "Мюсюлмански братя" - сунитска ислямистка партия, считана за терористична група в няколко държави от Близкия изток, съобщава  Politico..

"Ако коментарите на министъра са верни, трябва да обмислим санкции срещу Карим Бензема", заяви Валери Бойе, заместник-председател на консервативната партия "Републиканците"(Les Républicains), в изявление в платформата X.

Бойе заяви, че отнемането на "Златната топка" на Бензема - най-високата индивидуална награда, която може да получи професионален футболист, и която Бензема спечели през 2022 г. - може да бъде "първа, символична санкция", и предложи "лишаването му от гражданство" като втора наказателна мярка срещу френско-алжирския играч.

"Не можем да приемем, че световноизвестен френски бинар може да опозори и дори да предаде страната ни", се казва в изявлението на Бойе.

Реакцията на френския сенатор дойде, след като във вторник Дарманин заяви, че Бензема има връзки с "Мюсюлмански братя", в интервю за френската консервативна телевизия CNews, без да предостави доказателства в подкрепа на твърдението си.

"М. Бензема е пословично свързан с "Мюсюлмански братя", всички знаем това", каза френският министър, който е хардлайнер по въпросите на сигурността и светския характер.

"Това е лъжа! Карим Бензема никога не е имал връзка с тази организация", заяви Виже пред френския ежедневник Le Parisien късно в сряда, като добави, че екипът му обмисля да предприеме правни действия срещу френския министър.

Ислямистка партия, дошла на власт в Египет след Арабската пролет, докато не беше свалена с военен преврат през 2013 г., "Мюсюлмански братя" получава финансиране от Катар и се счита за терористична група в няколко държави от Близкия изток, включително враговете на Доха - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Благочестив мюсюлманин, който спазва постите по време на Рамазана и не се притеснява да демонстрира вярата си в социалните медии, Бензема живее в Саудитска Арабия след трансфера си от Реал Мадрид в Ал-Итихад - в замяна на годишна заплата от 200 млн. евро - миналото лято.

Тогава Бензема обясни, че религията му е изиграла роля за този ход.

"Важно е да бъда в мюсюлманска страна, където вече чувствам, че хората ме обичат, това ще ми даде нов живот", каза той. "Аз съм вярващ, така че това е важно за мен."

Показването на религиозни знаци на обществени места е чувствителна тема във Франция, където църквата и държавата са разделени със закон от 1905 г. насам.

Това се отнася и за спорта: По-рано тази година Френската футболна федерация (ФФФ) отказа да спре за кратко мачовете, за да даде възможност на мюсюлманските играчи да прекъснат поста си - практика, която наскоро бе въведена в английските и холандските футболни лиги - твърдейки, че това би нарушило принципа на секуларизма, припомня още  Politico.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ