Шефът на УЕФА не вижда заплахи за сигурността на Евро 2024

Шефът на УЕФА не вижда заплахи за сигурността на Евро 2024

Президентът на УЕФА Александър Чеферин не вижда конкретни заплахи за сигурността на започващото този петък, 14 юни,  Европейско първенство по футбол в Германия, но е загрижен за геополитическата ситуация като цяло.

"Нямаме никакви конкретни проблеми със сигурността. Но проблемът със сигурността за мен е сложната геополитическа ситуация в света", каза Чеферин в интервю за ДПА.

"Все повече насилие. Все повече агресия. По принцип ситуацията в света не е идеална", добави той.

Чеферин каза, че именно заради геополитическата обстановка е добре, че европейското първенство отново ще се проведе в една страна, а не из целия континент, както бе през 2021 година.

"За нас е много по-лесно да работим с една полиция и една тайна служба в една страна, в сравнение с турнир в повече страни. Винаги е предизвикателство да се организира голямо събитие като Европейско първенство, поради повишените съображения за безопасност и сигурност. В този аспект вероятно е по-голямо предизвикателство от организирането на Олимпийските игри.

Ние работим добре с германските власти. Посетих министъра на вътрешните работи Нанси Фезер в Берлин и говорихме преди няколко пъти. Всички си сътрудничат", каза още Чеферин, предаде БНР.

Германските политици обещаха, че турнирът ще бъде възможно най-безопасен за всички, като Нанси Фезер разкри през уикенда, че 22 000 полицаи ще работят само за европейското първенство всеки ден.

Фезер също така каза на германците и посетителите да отидат и да се насладят на турнира, като Чеферин се съгласи, защото „футболът е едно от малкото неща, които все още могат да обединяват хората.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ