Шефът на световното гребане пристига в Пловдив

Шефът на световното гребане пристига в Пловдив

Шефът на световното гребане пристига в Пловдив

Президентът на Международната федерация по гребане (FISA) Жан-Кристоф Ролан ще пристигне в България за Световното първенство за мъже и жени, което ще се проведе в Пловдив от 8 до 16 септември 2018 г.

България за пръв път ще приеме най-престижния гребен шампионат, след като от 2011 г. досега домакинства на Европейско първенство за мъже и жени (2011 г.), Световно първенство за юноши и девойки и мъже и жени в неолимпийските дисциплини (2012 г.) и Световни първенства за мъже и жени до 23 години (2015 г. и 2017 г.).

Жан-Кристоф Ролан, който оглавява международната централа от 2014 г., беше в България и за Световните шампионати за мъже и жени до 23 години през 2015 и 2017 г. Тогава французинът даде много висока оценка за организацията на първенствата, но и отбеляза, че без втори гребен канал България много трудно ще получи нови домакинства на големи състезания.

„Имате опита от няколко шампионата, които бяха реализирани на гребния канал. Организационният комитет на Пловдив придоби много добър опит. През 2018 г. световният шампионат за мъже и жени ще бъде едно ниво по-високо. Състезанието не е от същия размер, ще дойдат много повече хора. Нямам някакво притеснение и за следващото състезание, но знам и откъде ще дойдат трудностите. Екипът на Иван Попов (председател на организационния комитет б.а.) и самият той имат достатъчен опит и ще успеят в организацията на един добър световен шампионат. Единственият проблем, за който говорим от години, е вторият гребен канал. Беше ни обещано да има такъв, но за съжаление ситуацията не зависи от волята на организаторите. Когато определихме домакинството на Пловдив на Световното първенство през 2018 година имахме надеждата да разполагаме с този канал. Без него ще е по-трудно“, каза през 2017 г. Ролан.

Както е известно, след решение на последна инстанция на Върховния административен съд, беше дадена зелена светлина за построяването на втори гребен канал. Очаква се символичната първа копка за изграждане на съоръжението да бъде направена именно по време на Световното първенство по гребане за мъже и жени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ